Πηγή φωτογραφίας: Anadolu
Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για την αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν Χαμάς και Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για εκεχειρία στις 15 Αυγούστου, ποντάροντας στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς το Ιράν επιμένει σε δίγλωσση στάση.
Υπάρχει το σχέδιο των τριών φάσεων, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αν συμμετέχει το Ισραήλ θα πρέπει να το αποδεχτεί.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες.
Η δεύτερη φάση «βλέπει» ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με αντάλλαγμα την απελεύθερωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει να ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.
Διπλωματικές πιέσεις για αποκλιμάκωση
Πριν καν ανακοινωθεί ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, το Ισραήλ έσπευσε να δηλώσει δια του ίδιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα είναι εκεί προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τη Γάζα στις 15 του Αυγούστου. Η κίνηση του Ισραήλ εντείνει την πίεση τόσο στην ηγεσία της Χαμάς όσο και στο Ιράν για να δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης.
Το Ιράν μετά και τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του καθεστώτος της Τεχεράνης τίθεται σε κίνδυνο σε περίπτωση σύρραξης. Θα μπορούσε, δε, κάλλιστα να «πουλήσει» τις εξελίξεις ως αποτέλεσμα της δικής του ισχύος και απειλής.
Η Χαμάς αποδεκατισμένη πλέον και με τον Γιαχία Σίνουαρ για αρχηγό να είναι «κόκκινο πανί» παγκοσμίως λόγω της τρομοκρατικής του δράσης θέλει απεγνωσμένα τη συμφωνία στη Γάζα.
Άγνωστος παράγοντας παραμένει η Χεζμπολάχ η οποία ωστόσο, εάν επαληθευτεί το «καλό σενάριο» με το Ιράν να πλήττει στόχους εκτός Ισραήλ ή να χτυπά προσεκτικά εντός, δεν μπορεί να κάνει και πολλά από μόνη της. Υπάρχουν για πρώτη φορά ενδείξεις ότι κάτι πάει να αλλάξει – αν και όλα αυτά παραμένουν σενάρια.
Εσωτερικός «διχασμός» στο Ιράν για τα αντίποινα στο Ισραήλ
«Διχασμό» στο εσωτερικό του Ιράν φαίνεται πως έχει προκαλέσει το θέμα του σχεδιαζόμενου χτυπήματος στο Ισραήλ. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Telegraph, οι Φρουροί της Επανάστασης επιμένουν να επιτεθούν άμεσα στο Τελ Αβίβ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ωστόσο ο νέος, μετριοπαθής, πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πεζεσκιάν πρότεινε η επίθεση να επικεντρωθεί σε «μυστικές ισραηλινές βάσεις» σε χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράν. Μάλιστα, το δημοσίευμα «θυμάται» πως το Ιράν έχει στο παρελθόν στοχοποιήσει «κατασκοπευτικές βάσεις» της Μοσάντ στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Σύμβουλος του Ιρανού προέδρου δήλωσε στον Telegraph ότι «ο Πεζεσκιάν φοβάται ότι οποιαδήποτε άμεση επίθεση στο Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες». «Ανέφερε (ο Πεζεσκιάν) ότι ήμασταν τυχεροί που το Ιράν δεν προχώρησε σε ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ την προηγούμενη φορά και ίσως να μην γίνει ούτε αυτή τη φορά», πρόσθεσε ο σύμβουλος, αναφερόμενος στην επίθεση της 13ης Απριλίου, όταν το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.
Ένας άλλος σύμβουλος του Ιρανού προέδρου που επικαλείται η Telegraph δήλωσε ότι ο Πεζεσκιάν «πρότεινε να στοχεύσουμε ένα μέρος που συνδέεται με το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, να ενημερώσουμε αυτές τις χώρες εκ των προτέρων και να τελειώσουμε έτσι με όλο το δράμα».
Η επιμονή των Φρουρών της Επανάστασης να στοχοποιούν το Ισραήλ «αποσκοπεί περισσότερο στην υπονόμευση της προεδρίας του Πεζεσκιάν, παρά στην κάλυψη της ταπείνωσης που υπέστησαν» με τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος που μίλησε στην Telegraph.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ιδρύθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να προστατεύσουν το νέο καθεστώς από τις εγχώριες διαφωνίες, και έχει εξελιχθεί σήμερα σε έναν εκτεταμένο οργανισμό με σημαντική επιρροή στον στρατό, την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία του Ιράν.
Την τελική ευθύνη για την απόφαση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει το Ιράν έχει ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει απειλήσει το Ισραήλ με «αυστηρή τιμωρία».