Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ιντιτούτου Ifop για το MonPetitForfait, οι θυσίες που κάνουν σήμερα οι Γάλλοι καταναλωτές δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες.
Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά
“Στις 10 του μήνα, δηλαδή μετά την αφαίρεση των εξόδων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το 31% των Γάλλων βρίσκονται με λιγότερα από 100 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό για να ζήσουν, συμπεριλαμβανομένου του 10% που κάνει υπεραναλήψεις”, αναφέρει η έρευνα.
Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από έναν στους δύο καταναλωτές (58%) έχουν περικόψει τις δαπάνες για τρόφιμα για οικονομικούς λόγους κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, “διπλάσιο ποσοστό από αυτό που είχε καταγράψει το Ifop το 2007 (29%)”.
Ένας Γάλλος στους δύο παραλείπει γεύματα
Ακόμα χειρότερα, το 51% των ερωτηθέντων “παραλείπει ακόμη και γεύματα” σε τακτική ή περιστασιακή βάση, μια αύξηση 7 μονάδων από τον Ιούνιο του 2022. Και το 41% έχει αναβάλει ορισμένες δαπάνες υγείας κατά τους τελευταίους 12 μήνες, “σχεδόν διπλάσιοι από όσους ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της τελευταίας πληθωριστικής κρίσης (25% το 2007)”, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ifop.
Επιπλέον, το 34% των Γάλλων παραδέχεται “ότι μερικές φορές αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς της κατοικίας του, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 5 μονάδες μέσα σε δεκαοκτώ μήνες (29% τον Οκτώβριο του 2021)”.
Δύο στους τρεις Γάλλους (69%, +3 μονάδες από τον Ιούνιο του 2022) παραιτούνται μερικές φορές από το να πηγαίνουν στο κομμωτήριο λόγω έλλειψης χρημάτων. Και το 37% σκοπεύει να επωφεληθεί από την απλουστευμένη διαδικασία ακύρωσης των συνδρομητικών υπηρεσιών που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
Η οικονομική ανασφάλεια συνδέεται με την ψυχολογική δυσφορία
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη περίπτωση σε άγχος, στη χειρότερη σε κατάθλιψη, ακόμη και σε σκέψεις αυτοκτονίας. “Η οικονομική ανασφάλεια και η ψυχολογική δυσφορία φαίνεται να συνδέονται, αν κρίνουμε από το ποσοστό των Γάλλων που έχουν λιγότερο από 100 ευρώ στις 10 του μήνα, στις τάξεις εκείνων που κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας: 47%, διπλάσιο ποσοστό από εκείνο των Γάλλων που δεν υποφέρουν ποτέ από αυτές (28%)”, υποδεικνύει η έρευνα.
“Η σημερινή εκτίναξη των τιμών δεν περιορίζει μόνο τα υλικά αγαθά διαβίωσης των φτωχότερων Γάλλων, αλλά αποδυναμώνει και την ψυχική τους υγεία: οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ πιο συχνές στο τμήμα του πληθυσμού με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, όποιος κι αν είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται”, σχολιάζει ο Φρανσουά Κράους του Ifop.
“Ομολογουμένως, αυτές οι ψυχολογικές διαταραχές έχουν συχνά πολυπαραγοντική προέλευση, αλλά δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι συχνά είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. Τα πιο εύθραυστα οικονομικά νοικοκυριά εμφανίζουν επίπεδα δυστυχίας πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο”, τονίζει.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επίσης μια βαθιά δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο επισημαίνει τις διάφορες «ασπίδες» επιδομάτων και τα βοηθήματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το 73% των Γάλλων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών.