play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Πέθανε o «αρχιτέκτονας» της εξόδου της Τουρκίας από την κρίση

today9 Μαΐου 2023

Background


Ο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργός επικρατείας της Τουρκίας, που θεωρείται ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας την περίοδο 2000-2001, πέθανε σε ηλικία 74 ετών, στις ΗΠΑ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Ως υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών, ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο του 2001, όταν η Τουρκία ήταν βυθισμένη στην χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και οι προοπτικές να βγει από αυτήν ήταν ελάχιστες.

Ο Ντερβίς χρησιμοποίησε την ανεξαρτησία του από τα εγχώρια συμφέροντα και την υποστήριξη των εγχώριων μεταρρυθμιστών, αλλά και της κοινωνίας, για να προωθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, με εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές και εκτεταμένες τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, που προστάτευαν τις κρατικές τράπεζες από πολιτική χρήση, με την έννοια ότι ως τότε οι τράπεζες ήταν ουσιαστικά υποχείρια της πολιτικής ελίτ.

Ο Ντερβίς ενίσχυσε επίσης την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και προώθησε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη γεωργία, την ενέργεια και τη διαδικασία του προϋπολογισμού. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η φήμη του και οι επαφές του σε ανώτατο επίπεδο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τον βοήθησαν να κινητοποιήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη επανήλθε το 2002 και ο πληθωρισμός μειώθηκε από σχεδόν 70 τοις εκατό που ήταν την δεκαετία του 1990, σε 12 τοις εκατό το 2003. Τα επιτόκια μειώθηκαν και η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας σταθεροποιήθηκε.
Ο Ντερβίς παραιτήθηκε από την υπουργική του θέση στις 10 Αυγούστου 2002 και εξελέγη στο κοινοβούλιο στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ως μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό  οικονομίας της Τουρκίας Μασούμ Τουρκέρ, ο Ντερβίς ήταν αυτός που είχε μια ισορροπημένη προσέγγιση με όλο το πολιτικό φάσμα, και κυρίως στη γέννηση της λεγόμενης αριστεράς του κέντρου που εξελίχθηκε στην Δημοκρατική Αριστερά, γράφοντας άρθρα στο περιοδικό Οζγκιούρ Ισάν. Ήταν βασικός σύμβουλος του Μπουλέντ Ετσεβίτ.  Τα επόμενα χρόνια επιδόθηκε σε μία διεθνή καριέρα φτάνοντας ως αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ χρημάτισε σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων για Αίγυπτο, Αλγερία και Αλβανία. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Η στάση του Ντερβίς στα οικονομικά ζητήματα της Τουρκίας ήταν που επέτρεψε στην φιλελεύθερη οικονομία της να διαμορφωθεί σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μην μείνει πίσω στην διαδικασία της Παγκοσμιοποίησης. Βασικά ήλεγχε τις δαπάνες και μείωνε τις κοινωνικές πολιτικές. Παρά την πολιτική αυτή  της λιτότητας,  δεν κατάφερε ούτε αυτός, αλλά πολύ περισσότερο ούτε οι διάδοχοί του να ελέγξουν τις δαπάνες για τόκους που κατέβαλε και καταβάλλει η Τουρκία.

Μετά την διάσπαση του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος εντάχθηκε στο CHP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που θεωρείται ότι είναι κεμαλικό, σοσιαλδημοκρατικό.
Η μητέρα του ήταν Γερμανίδα. Ήταν ο μόνος Τούρκος που κατείχε τόσο υψηλές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Είχε σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics, στην Αγγλία και είχε πάρει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ. Έπασχε από Πάρκινσον.

 

Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Τοπικά Νέα

Σεμινάρια Ε.Φ.Ε.Τ. από το Επιμελητήριο Πρέβεζας

από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Το Επιμελητήριο Πρέβεζας  στηρίζοντας τις επιχειρήσεις μέλη του και προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων (Επιπέδου 1) στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων (σεμινάριο Ε.Φ.Ε.Τ.), σας γνωστοποιεί την πρόθεση του για τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης στις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» σύμφωνα με την ΥΑ 14708/10-08-2007/ ΦΕΚ1616/Β/17-08-2007. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων κατάρτισης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ΕΦΕΤ απευθύνεται […]

today9 Μαΐου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%