play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

«Ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές»

today4 Μαΐου 2023

Background


Τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας στα Ελληνοτουρκικά επανέλαβε ο υπουργός άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ κάνοντας λόγο για διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου και αποδίδοντας στο προεκλογικό κλίμα τις δηλώσεις με τις οποίες έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις ελληνικές θέσεις για το ίδιο θέμα.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ο Ακάρ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επωφεληθούν «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου. Ο Τούρκος υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί χρονικά το συμφωνηθέν μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αρχίζει το μορατόριουμ έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάιο, και να λήγει έναν μήνα αργότερα τον Οκτώβριο.

Επίσης χαρακτήρισε «πολύ παραγωγικές» τις τελευταίες ελληνοτουρκικές συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Ο Ακάρ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα, ούτε «να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο».
Ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την Τουρκία υπαγορέυονται από το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε ως εξής:
«Τώρα βέβαια οι εκλογές έχουν σίγουρα επιρροή. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον Υπουργό Άμυνας της αξιότιμης ομολόγου μας Ελλάδας. Εκεί έγινε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, φυσικά είναι πηγή θλίψης για εμάς. Εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους ομολόγους μας. Είχαμε εδώ έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας και μας έδειξαν την απαραίτητη ευγένεια συλλυπούμενοι. Σαν συνέχεια, ήρθαν στο Χατάι. Βρεθήκαμε εκεί, μιλήσαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα μεταξύ μας θέματα.

Ο διαμοιρασμός του Αιγαίου

«Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο. Να συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Έχουμε ένα moratorium που εφαρμόστηκε το 1988. Αυτό σημαίνει: Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, να μην προβαίνουμε σε ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες, ας μην επηρεάζουμε αρνητικά τον τουρισμό. Μάλιστα, κατά τις συνομιλίες που είχαμε μιλήσαμε για παράτασή του,  να ξεκινά δηλαδή τον Μάιο αντί για τον Ιούνιο και να τελειώνει τον Οκτώβριο αντί για τον Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Ακάρ.

«Όπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο. Παράλληλα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Όπως δεν είναι αδυναμία να λέμε ‘ας κάτσουμε να μιλήσουμε’, αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό. Ας μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και ας λύσουμε το πρόβλημα μαζί. Έχουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που δημιουργείται εδώ και πολλά χρόνια. Μιλήσαμε με συνομιλητές μας στο ΓΕΣ. Τότε, έλεγαν πως ο δικός μας ΓΕΕΘΑ και ο δικός τους είχαν διαφορετική ιδιότητα (status), «αυτά είναι πολιτικά θέματα, δεν μπορούμε να τα λύσουμε», είπαν. Μετά έγινε υπουργός, γίναμε και εμείς υπουργοί. Και τότε είπαμε: «Κοίτα, τώρα που είναι έτσι τα πράγματα, ας το κάνουμε», εξήγησε ο κ. Ακάρ και συνέχισε:

«Αυτά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, και άλλα, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, νομικές, στρατιωτικές διαστάσεις. Επομένως, πρέπει πρώτα να το συζητήσουν οι ειδικοί. Υπό αυτή την έννοια, είπαμε: “Πόσα άτομα γνωρίζουν καλύτερα; 10 – 20 άτομα. Φέρτε τους και θα φέρουμε κι εμείς. Αφήστε τους να καθίσουν, να δουλέψουν και να επεξεργαστούν τα προβλήματα και μετά φέρτε τα σε εμάς. Μετά θα αποφασίσουμε”. Είπαν εντάξει.»

Συνάντηση μετά τις εκλογές

Συνεχίζοντας την περιγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, είπε: «Πραγματοποιήσαμε 3 συναντήσεις με τίτλο ‘Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’ (ΜΟΕ). Δύο στην Αθήνα, μια στην Άγκυρα. Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας. Είπαμε να το συνεχίσουμε αυτό το σχήμα, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ας το κρατήσουμε κλειστό στον Τύπο, ας μην κάνουμε δηλώσεις, ας μην μοιραζόμαστε κ.λπ., είναι καλύτερα έτσι. Αρκεί να σημειώσουμε πρόοδο προς μια συμφωνία. Αφήστε τους ειδικούς να μιλήσουν. Στην πραγματικότητα, αυτές οι 3 συναντήσεις ήταν πολύ παραγωγικές. Όλοι γνώρισαν ο ένας τον άλλον, οι προσεγγίσεις τους στο πρόβλημα, οι προοπτικές τους, τα στυλ λύσης, οι πολιτισμικές τους προοπτικές, η ψυχολογία άρχισαν να αποκαλύπτονται. Τώρα περιμένουμε την αντιπροσωπεία των συνομιλητών μας να έρθει στην Τουρκία μετά τις εκλογές.»Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%