play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Κριστίνα Χάμοκ Κοχ: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στη Σελήνη

today4 Απριλίου 2023

Background


Μισό αιώνα μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Apollo», η NASA επιστρέφει στη Σελήνη, με την αποστολή «Artemis II», που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2024

Την Δευτέρα (3/4), η NASA ανακοίνωσε τους τέσσερις αστροναύτες της διαστημικής αποστολής «Artemis II». Πρόκειται για τους Αμερικανούς αστροναύτες Ράιντ Γουάισμαν, Βίκτορ Γκλόβερ και Κριστίνα Χάμοκ Κοχ, οι οποίοι συμμετέχουν για δεύτερη φορά σε διαστημικές πτήσεις, και τον Καναδό αστροναύτη του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος, Τζέρεμι Χάνσεν.

Η Κριστίνα Χάμοκ Κοχ θα γίνει η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι. Παράλληλα ο Βίκτορ Γκλόβερ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός και ο Τζέρεμι Χάνσεν ο πρώτος Καναδός που συμμετέχουν σε αποστολή στη Σελήνη.

Ο Ράιντ Γουάισμαν, ο Βίκτορ Γκλόβερ, η Κριστίνα Χάμοκ Κοχ και ο Τζέρεμι Χάνσεν

Η αποστολή «Artemis II»

Η «Artemis II» διαδέχεται την μη επανδρωμένη αποστολή «Artemis I» που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Η εκτόξευση αναμένεται τον Νοέμβριο του 2024 και κατά τη διάρκεια της, οι τέσσερις αστροναύτες θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη για δέκα ημέρες, με τον πύραυλο Space Launch System και το διαστημικό σκάφος Orion.

Στόχος είναι η αποστολή να προετοιμάσει το έδαφος για επόμενες αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης. Μέσω των αποστολών Artemis, η NASA ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μακροπρόθεσμες αποστολές ανθρώπινης εξερεύνησης της Σελήνης και τελικά του Άρη.

Η πορεία της

NASA Artemis 2

Ποια είναι η Κριστίνα Χάμοκ Κοχ

«Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι πως θα πάρουμε μαζί μας τον ενθουσιασμό, τα όνειρα και τις προσδοκίες σας στην αποστολή μας!» δήλωσε η Κριστίνα Χάμοκ Κοχ στην εκδήλωση της NASA όπου ανακοινώθηκαν τα μέλη του πληρώματος.

H 44χρονη αστροναύτης κατέχει πολυάριθμα ρεκόρ. Τον Φεβρουάριο του 2020 ολοκλήρωσε 328 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ για την πιο μακροσκελή παραμονή γυναίκας στο διάστημα. Το 2019, η Κοχ συμμετείχε στο πρώτο εξ’ ολοκλήρου γυναικείο spacewalk, μαζί με την συνάδελφο της, Τζέσικα Μίρ.

«Δε θυμάμαι μια εποχή που δεν ήθελα να γίνω αστροναύτης. Πάντοτε με ενέπνεε ο βραδινός ουρανός και όλη μου τη ζωή λάτρευα τα πράγματα που με έκαναν να νοιώθω μικροσκοπική, που με έκαναν να συλλογίζομαι το μέγεθος του σύμπαντος και τη θέση μου σε αυτό, και όλα όσα μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε» είχε πει η Κοχ το 2020. «Δεν έζησα τη ζωή μου κάνοντας όσα πρέπει για να γίνω αστροναύτης. Ακολούθησα απλώς τα πάθη μου και μια μέρα, ανακάλυψα πως είχα συγκεντρώσει όλα τα skills που μου επέτρεπαν να παρουσιαστώ στη NASA και να κάνω αυτή τη δουλειά» πρόσθεσε.

NASA αστροναύτης Κριστίνα Χάμοκ Κοχ

Η Κοχ κατάγεται από το Grand Rapids του Μίσιγκαν, μεγάλωσε στο Τζάκσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας και έζησε στο Λίβινγκστον της Μοντάνα όταν επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Σώμα Αστροναυτών. Μεγαλώνοντας, περνούσε τα καλοκαίρια στη φάρμα της οικογένειάς της στο Μίσιγκαν. Η Κοχ απολαμβάνει το backpacking, την αναρρίχηση, την κωπηλασία, το σέρφινγκ, το τρέξιμο, τη γιόγκα, την κοινωνική υπηρεσία, τη φωτογραφία και τα ταξίδια.

Η εμπειρία της

Η Κριστίνα Χάμοκ Κοχ σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στη συνέχεια έζησε έναν ολόκληρο χρόνο στον Αρκτικό κύκλο ως ερευνητής. Συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ακαδημίας της NASA στο Goddard Space Flight Center (Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ) το 2001 και εργάστηκε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο GSFC στην αρχή της καριέρας της. Επιλέχθηκε το 2013 ως ένα από τα οκτώ μέλη της 21ης ​​τάξης αστροναυτών της NASA και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση Υποψήφιων Αστροναυτών το 2015. Το 2018, της ανατέθηκε η πρώτη της διαστημική πτήση, μια αποστολή μεγάλης διάρκειας στον ISS. η Κοχ έχει οριστεί ως Ειδικός Αποστολής I της αποστολής Artemis II της NASA.

NASA αστροναύτης Κριστίνα Χάμοκ Κοχ

Η 44χρονη αστροναύτης εκτοξεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2019 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο διαστημόπλοιο Soyuz MS-12 με τον κοσμοναύτη της Roscosmos, Alexey Ovchinin, και τον αστροναύτη της NASA, Nick Hague. Επέστρεψε στη Γη στις 6 Φεβρουαρίου 2020 με το διαστημόπλοιο MS-13 Soyuz με τον κοσμοναύτη Roscosmos, Alexander Skvortsov, και τον αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Luca Parmitano.

NASA αστροναύτης Κριστίνα Χάμοκ Κοχ

Υπηρετώντας ως Μηχανικός Πτήσεων στο ISS για τις Αποστολές 59, 60 και 61, αυτή και οι συνεργάτες της συνέβαλαν σε εκατοντάδες πειράματα στη βιολογία, την επιστήμη της γης, την ανθρώπινη έρευνα, τη φυσική επιστήμη και την ανάπτυξη τεχνολογίας. Μερικά από τα επιστημονικά σημεία από τις αποστολές της περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο Μαγνητικό Φασματόμετρο Άλφα, το οποίο μελετά τη σκοτεινή ύλη, την ανάπτυξη κρυστάλλων πρωτεΐνης για φαρμακευτική έρευνα και τη δοκιμή τρισδιάστατων βιολογικών εκτυπωτών στη μικροβαρύτητα.

Η Κοχ πραγματοποίησε έξι διαστημικούς περιπάτους συνολικής διάρκειας 42 ωρών και 15 λεπτών. Έχει περάσει συνολικά 328 ημέρες στο διάστημα.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία της

  • Βραβείο Αριστείας Neil Armstrong, Ίδρυμα Υποτροφιών Αστροναυτών, 2020
  • Βραβείο Αστροναυτικού Μηχανικού, National Space Club & Foundation, 2020
  • Βραβείο  Global ATHENA Leadership, ATHENA International, 2020
  • Βραβείο NASA Group Achievement Award, NASA Juno Mission Jupiter Energetic Particle Detector Instrument, 2012
  • Υποψηφιότητα για την Εφεύρεση της Χρονιάς, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, 2009
  • Μετάλλιο Υπηρεσίας Ανταρκτικής του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών με διάκριση Winter-Over, 2005
  • Βραβείο NASA Group Achievement Award, NASA Suzaku Mission Spectrometer Race X-ray Instrument, 2005

NASA αστροναύτης Κριστίνα Χάμοκ Κοχ

NASA αστροναύτης Κριστίνα Χάμοκ Κοχ

πηγή φωτογραφιών: NASA



Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%