play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Κίνα: Πουλήθηκε σε δημοπρασία το ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα

today25 Μαΐου 2023

Background


Ένα ρολόι που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της δυναστείας Τσινγκ της Κίνας, στη ζωή του οποίου βασίστηκε η πολυβραβευμένη ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Ένας Ασιάτης συλλέκτης, κάτοικος του Χονγκ Κονγκ, πλειοδότησε τηλεφωνικά και απέκτησε το σπάνιο ρολόι Patek Philippe του Αϊσίν Γκιόρο Που Γι, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Στην τιμή των 5,1 εκατ. δολαρίων που έδωσε ο συλλέκτης, δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή του οίκου.

Ο Αϊσίν Γκιόρο Που Γι, ο δωδέκατος και τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας Τσινγκ

Ο Τόμας Περάτσι, ο επικεφαλής του τμήματος ρολογιών του οίκου δημοπρασιών Phillips Asia, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ρολόι χειρός που ανήκε σε αυτοκράτορα. Η αρχική εκτίμηση ήταν 3 εκατ. δολάρια.

Είναι μόλις το όγδοο γνωστό ρολόι Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune και το δώρισε ο Που Γι στον Ρώσο διερμηνέα του όταν ήταν φυλακισμένος στη Σοβιετική Ένωση.

ρολόι Patek Philippe του Αϊσίν Γκιόρο Που Γι
πηγή φωτογραφίας: Mark Kauzlarich
ρολόι Patek Philippe του Αϊσίν Γκιόρο Που Γι
πηγή φωτογραφίας: Mark Kauzlarich

 

Στο παρελθόν έχουν πουληθεί σε δημοπρασία και άλλα ρολόγια που ανήκαν κάποτε σε αυτοκράτορες. Το 2017 ένα Patek Philippe του τελευταίου αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ πουλήθηκε για 2,9 εκατ. δολάρια και την ίδια χρονιά ένα Rolex του τελευταίου αυτοκράτορα του Βιετνάμ Μπάο Ντάι έπιασε 5 εκατ. δολάρια.

Ο Που Γι γεννήθηκε το 1906 και ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Κίνας σε ηλικία μόλις 2 ετών. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αιχμαλωτίστηκε στο αεροδρόμιο Σενιάνγκ της Κίνας από τον Κόκκινο Στρατό. Θεωρήθηκε αιχμάλωτος πολέμου και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στο Χαμπαρόφσκ της Ρωσίας.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια ερευνών, σε συνεργασία με ειδικούς στα ρολόγια, ιστορικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες για να επαληθευτεί η ιστορία και η προέλευση του ρολογιού.

Ο δημοσιογράφος Ράσελ Γουόρκινγκ, που πήρε συνέντευξη από τον διερμηνέα του Που Γι, τον Γκεόργκι Περμιακόφ, το 2001, είπε ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας του χάρισε το ρολόι την τελευταία ημέρα της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, πριν από την έκδοσή του στην Κίνα.





Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%