play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Κίεβο: Ποιοι είναι οι στόχοι της εισβολής στην Ρωσία

today14 Αυγούστου 2024

Background


Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικές περιοχές στο Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ κυριολεκτικά «έπιασε στον ύπνο» την Μόσχα, όπως ισχυρίστηκε ανώνυμα Ουκρανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν λίγες μέρες.

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αποκρούσουν τον ουκρανικό στρατό και να ανακτήσουν τον έλεγχο των εδαφών τους. Σήμερα ανακοινώθηκε η εκκένωση και δεύτερης περιοχής κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Το ερώτημα όλων των αναλυτών αυτή την στιγμή είναι ποιοι είναι οι στόχοι του Κιέβου με μία στρατιωτική εισβολή, η οποία έχει περιορισμένο χρόνο διάρκειας. Ο στρατιωτικός αναλυτής και αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College, Μάικλ Κλαρκ εκτίμησε ότι οι Ουκρανοί δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν τα ρωσικά εδάφη που έχουν καταλάβει για περισσότερο από έναν μήνα αφού η Ρωσία θα στείλει τις καλύτερες στρατιωτικές μονάδες της.

Τα σενάρια και οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο στο οποίο συμφωνούν όλοι. Το Κίεβο κατάφερε να μεταφέρει τον πόλεμο μέσα σε ρωσικό έδαφος και να ταπεινώσει την Μόσχα τόσο στα μάτια της ρωσικής κοινής γνώμης όσο και διεθνώς.

Ο διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο Ινστιτούτο Royal United Services, Μάθιου Σάβιλ δήλωσε ότι η αντίδραση της Ρωσίας στην εισβολή δεν ήταν «ιδιαίτερα εντυπωσιακή». «Οι Ρώσοι έχουν έρθει σε σοβαρή αμηχανία και η απώλεια εδαφών και η εκκένωση των αμάχων θα φανεί άσχημα πίσω στη Ρωσία ως απόδειξη ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», είπε ο Μάθιου Σάβιλ.

Ο αντίκτυπος στους Ρώσους

Ωστόσο παρά τις 11.000 εκκενώσεις αμάχων από τις ρωσικές περιοχές όπου έχουν εισβάλλει οι Ουκρανοί δεν είναι πολύ ξεκάθαρο ποιόν αντίκτυπο θα έχει στην ρωσική κοινή γνώμη και εάν θα την στρέψει εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η Μόσχα αποφεύγει να μιλήσει για «εισβολή» και αποκαλεί τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στα σύνορα «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με στόχο να μην προκαλέσει πανικό στους Ρώσους.

Ο συντάκτης για την Ρωσία του δικτύου BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ ανέφερε ότι πέρσι επισκέφθηκε το Μπέλγκοροντ την περίοδο που βομβαρδιζόταν από τους Ουκρανούς και είπε ότι οι Ρώσοι τάσσονταν υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία. «Όλοι όσοι συνάντησα μου είπαν ότι τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: πριν από τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν ήρεμα και γαλήνια στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Αλλά αντί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” ήταν λάθος, οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα κάλεσαν τη Ρωσία να εντείνει τη στρατιωτική της δράση και να εισχωρήσει βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Οι εξελίξεις στον «χάρτη» των μαχών

Στο πεδίο των μαχών το Κίεβο πέτυχε πολλαπλά οφέλη. Ο ρωσικός στρατός πιέζει σε αρκετά σημεία σε ουκρανικά εδάφη. Έτσι η εισβολή αναπτέρωσε το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών και έδειξαν ότι η Ρωσία δεν είναι άτρωτη. Επίσης λειτούργησε ως αντιπερισπασμός αφού ο ρωσικός στρατός υποχρεώθηκε να διασπάσει τις δυνάμεις του και να στείλει στρατό στα νότια σύνορα του.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε ότι από τον Νοέμβριο του 2023 η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να «καθορίζει την τοποθεσία, τον χρόνο, την κλίμακα και τις απαιτήσεις των μαχών στην Ουκρανία».

Ωστόσο, η εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ «ανάγκασε το Κρεμλίνο και τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να αντιδράσουν και να αναδιατάξουν δυνάμεις».

Παράλληλα το Ινστιτούτο εξηγεί ότι η Ουκρανία έχει πλέον πρωτοβουλία των κινήσεων. Το ISW εκτίμησε ότι το Κρεμλίνο πρέπει τώρα να εξετάσει αν θα αντιμετωπίσει την εισβολή ως ένα νέο μέτωπο και θα ανακατευθύνει σημαντικούς πόρους για να την αποκρούσει ή αν θα συνεχίσει να διατηρεί τη μετωπική γραμμή μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων μέσα στην Ουκρανία.

«Προηγούμενες αξιοσημείωτες εισβολές στη Ρωσία δεν άλλαξαν την αντίληψη του Κρεμλίνου για την περιοχή των διεθνών συνόρων, αλλά η ουκρανική επιχείρηση στην περιοχή Κουρσκ θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να λάβει μια απόφαση», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Χαρτί διαπραγμάτευσης;

Ένα άλλο σενάριο θέλει την Ουκρανία να καταλαμβάνει στρατηγικά εδάφη πριν τον Οκτώβριο όταν θα επανέλθει ο χειμώνας και οι κινήσεις και των δύο στρατών θα περιοριστούν. Μία καλύτερη θέση στο πεδίο της μάχης θα έδινε ένα πιο ισχυρό χαρτί στο Κίεβο σε περίπτωση διαπραγμάτευσης με την Ρωσία.

«Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προετοιμάσουν τα μέτωπα για τον χειμώνα. Στα μέσα-τέλη Οκτωβρίου, δεν θα είναι δυνατόν να μετακινηθείς τόσο εύκολα – μπορείς ακόμα να πολεμήσεις το χειμώνα, αλλά δεν μπορείς να εξαπλωθείς. Πρέπει να ταξιδεύεις στους δρόμους, επειδή τα χωράφια είναι τόσο υγρά ή είναι καλυμμένα με χιόνι, και αν ταξιδεύεις στους δρόμους, τότε είσαι πολύ ευάλωτος σε αεροπορικές επιθέσεις», τόνισε ο Μάικλ Κλαρκ.
Και συνέχισε: «Οπότε αυτή η προσπάθεια της Ουκρανίας… είναι να εδραιώσει μια καλύτερη θέση και ίσως να την κρατήσει κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του χειμώνα».

Προσπαθεί να εντυπωσιάσει την Ουάσινγκτον

Η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ έχει ανοίξει και μία συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ουκρανικό μέτωπο όταν αναλάβει την εξουσία ο νέος πρόεδρος.

Υπάρχει η ανησυχία σε χώρες του ΝΑΤΟ και φιλοουκρανικά έθνη ότι σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών και του Ντόναλντ Τραμπ η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα υποχρεώσει το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία που θα απαιτήσουν επώδυνους συμβιβασμούς.

Με αυτή την εισβολή, λοιπόν, δεν αποκλείεται να επιχειρεί να εντυπωσιάσει τους συμμάχους της και να δείξει στο εσωτερικό των ΗΠΑ ότι έχει την ικανότητα να τα βάλει με την Ρωσία. «Θέλουν να αλλάξουν τη δυναμική του επιχειρήματος στην Αμερική», τόνισε ο Μάικλ Κλαρκ, προκειμένου να μην θεωρούνται οι γενναίοι ηττημένοι και να μην εγκαταλείψουν εδάφη σε περίπτωση που μία νέα αμερικανική κυβέρνηση ξεκινήσει συνομιλίες ειρήνευσης.



Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%