play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Η κυπριακή offshore, η βότκα «Πούτινκα» και το διαμέρισμα για την Καμπάεβα

today2 Μαρτίου 2023

Background


Η κυπριακή εταιρεία Ermira Consultants, ονομαστικός κάτοχος της οποίας ήταν ο δικηγόρος Βλαντισλάβ Κοπίλοφ από την Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου) στην Ρωσία, έγινε η προσωπική offshore εταιρεία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και της οικογένειάς του και του περιβάλλοντός του, σύμφωνα με νέα έρευνα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Προέκτ».

Ο ιστότοπος «Προέκτ» περιγράφει την έρευνά του ως ένα «αφήγημα για το πώς οι υποτελείς του Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισαν βασιλική ζωή για την Αλίνα Καμπάεβα (σ.σ. τη φερόμενη ως σύντροφο του Πούτιν) και τα παιδιά της,  την ώρα ενώ που οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έκρυβαν την ύπαρξη αυτής της οικογένειας από ολόκληρη την χώρα»

Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου συνομίλησαν με τον «βασικό μάνατζερ της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας έναν από τους πιο κοντινούς φίλους του προέδρου» ο οποίος είχε «άμεση σχέση με την διεύθυνση ενός μυστικού οικονομικού δικτύου» στο οποίο εντασσόταν η Ermira. Ωστόσο ο ιστότοπος δεν αποκαλύπτει το όνομα και το επίθετο του ανθρώπου αυτού. «Χρησιμοποιούσαμε τον όρο ‘να γίνουν οι πληρωμές απ’ την Ermira’, που σήμαινε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του Πούτιν για τις πληρωμές της μίας ή της άλλης εμπορικής συμφωνίας (προς το συμφέρον του)», ισχυρίζεται ο συνομιλητής του ιστότοπου.

Στις δραστηριότητες της Ermira συμμετείχαν την ίδια στιγμή πολλά άτομα από το περιβάλλον του Πούτιν, που δεν είχαν μεταξύ τους επιχειρηματικές σχέσεις, αναφέρεται στην έρευνα. Όπως γράφει ο ιστότοπος «Προέκτ», ο Πούτιν έβγαζε χρήματα και από τις πωλήσεις της βότκας «Πούτινκα». Σύμφωνα με το αφήγημα των δημοσιογράφων του εν λόγω ιστότοπου, την μάρκα της βότκας επινόησε η εταιρεία «Βινεκσίμ». Ο ιδιοκτήτης της, σύμφωνα με τον συνομιλητή του «Προέκτ», είχε ζητήσει από τον επιχειρηματία και φίλο του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, την άδεια να κάνει χρήση του επιθέτου του στην επωνυμία της βότκας.

Εκείνος συμφώνησε και τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος αρχικά περιήλθαν στην εταιρεία «Προμιμπέξ» και ύστερα από 10 χρόνια στην εταιρεία «Ριάλ – ινβέστ» που ήταν θυγατρική της. Το 2021 η επωνυμία πήγε στην εταιρεία «Μπαϊκάλ-ινβέστ», μια εταιρεία με αδιαφανή δομή, όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι.

«Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης της μάρκας βότκας έχει επίσης σχέσεις με την Ermira και σε τελική ανάλυση με τον Πούτιν, αλλά αυτό που γνωρίζουμε επακριβώς είναι ότι πίσω από την «Μπαϊκάλ-ινβέστ» βρίσκονται οι ίδιοι μάνατζερ του Ρότενμπεργκ, που σχετίζονται με άλλα έργα του «ταμείου» του Πούτιν, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Όπως δήλωσε ο συνομιλητής του «Προέκτ», ακόμη την δεκαετία του 2000 τα δίκτυα διανομής που ήθελαν να εμπορευθούν την βότκα «Πούτινκα», πήγαιναν στον Ρότενμπεργκ «τσάντες, γεμάτες με μετρητά –ως πληρωμή για την άδεια να πουλούν την βότκα με το όνομα του προέδρου–, ενώ μέρος αυτών των χρημάτων «προορίζονταν πάντα για τον Πούτιν». Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων, από το 2014 έως το 2019, από την παραγωγή, τα δικαιώματα και τις πωλήσεις ποτών με την επωνυμία ‘Πούτινκα’ θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει κέρδη έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός των άλλων, ισχυρίζεται το δημοσίευμα του «Προέκτ», η Ermira το 2009 κατείχε το 24% των μετοχών του «Εθνικού ομίλου media», αλλά αργότερα το ποσοστό αυτό μειώθηκε.

Η εταιρεία Ermira, αναφέρεται στην έρευνα, συμμετείχε στην κατασκευή του ανακτόρου του Πούτιν στο Γκελεντζίκ. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μέσω της εταιρείας που κάλυπτε τις προσωπικές ανάγκες του Πούτιν και του περιβάλλοντός του αγοράσθηκαν ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Μόσχα, δύο επαύλεις στον οικισμό «Ούσοβο πλιούς» στην Μόσχα καθώς και τρία διαμερίσματα και ένα πολυτελές διώροφο ρετιρέ στο Σότσι , 2.600 τ.μ. , το οποίο βρίσκεται στο συγκρότημα «Καρολιόφσκι πάρκ» (Πάρκο των βασιλέων) και το 2021 αναγνωρίσθηκε ως το μεγαλύτερο διαμέρισμα στην Ρωσία. Σύμφωνα με την έρευνα, το ρετιρέ αυτό αγοράσθηκε από τον Όλεγκ Ρουντνόφ το 2011, έναντι 90 εκατομμυρίων ρουβλίων, σε τιμή πέντε φορές χαμηλότερη της πραγματικής του τιμής.

Πηγή του ιστότοπου αναφέρει ότι ο Ρουντνόφ αγόρασε το εν λόγω διαμέρισμα για την Αλίνα Καμπάεβα. Επίσης δύο διαμερίσματα σε πάνω ορόφους και διπλανούς ορόφους του συγκροτήματος έχουν αγορασθεί στο όνομα της γιαγιάς της Καμπάγεβα, Άννα Ζατσεπίλινα.

Δημοσιογράφος του ιστότοπου «Προέκτ» που εμφανίσθηκε ως αγοραστής, συναντήθηκε με δύο μεσίτες, που πωλούν διαμερίσματα στο συγκρότημα αυτό, οι οποίοι είπαν ότι άκουσαν πως το ρετιρέ «είναι ιδιοκτησία της Καμπάεβα».

(Πηγή: ΑΠΕ από Novaya Gazeta Europe, Svoboda.org https://www.proekt.media/guide/alina-kabaeva-putin/)Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Πολιτική

Παύλος Πολάκης: Ημέρα αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για το οριστικό διαζύγιο Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει αρχίσει, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η άθλια επίθεση μέσω ανάρτησης στο Facebook μέσω της οποίας στοχοποίησε δικαστικούς, δημοσιογράφους και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Το απόγευμα στις 17:00 συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα στη συνέχεια η Επιτροπή Δεοντολογίας για το μέλλον του βουλευτή Χανίων. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσουν οι εσωτερικές διαδικασίες και αν η […]

today2 Μαρτίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%