play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Εγκρίθηκε ο νόμος για την «άδεια εμμήνου ρύσεως»

today18 Φεβρουαρίου 2023

Background


Ενέκριναν σήμερα νόμο οι Ισπανοί βουλευτές που προβλέπει “άδεια εμμήνου ρύσεως” για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο που σκοπό έχει, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού.

“Είναι μια ιστορική ημέρα” έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos.

Το κείμενο της απόφασης

Με το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.

Με τον νόμο αυτό “η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας που συνδέονται, για παράδειγμα, με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση” θα “αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας” προς εργασία, αναγράφεται στο κείμενο.

Στόχος είναι να “εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας”, προστίθεται στο κείμενο.

Ωστόσο, καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιδράσεις για την έγκρισή της

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές σχετικά με την απόφαση, η οποία επικρίθηκε κυρίως από το συνδικάτο UGT.

Το εν λόγω συνδικάτο των Σοσιαλιστών εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο “περιθωριοποίησης” και “στιγματισμού” και για ενδεχόμενες “αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας” για τις γυναίκες.

Γιατί στην Ισπανία

Η “άδεια εμμήνου ρύσεως” είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών καταργώντας μια υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.

Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της σε μια χώρα βαθιά καθολική.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Πολιτική

Παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

«Η προσπάθειά μας για την ιστορική αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας της Πόλης, με την παράλληλη επαναπροσέγγιση στις μέρες μας της Έννοιας της Σοφίας του Θεού, μιας έννοιας η οποία πηγάζει από τα Πλατωνικά φιλοσοφικά εργαστήρια της Αλεξάνδρειας, διατρέχει δια μέσου των ελληνιστών Εβραίων την Παλαιά Διαθήκη και καταλήγει στην Καινή Διαθήκη και την πατερική Παράδοση, μας οδήγησε στη Ρώμη, την πόλη, όπου η ιστορία παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη». Τα παραπάνω […]

today18 Φεβρουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%