play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι τρεις λόγοι που η συζήτηση για την επιστροφή τους έχει αλλάξει

today7 Ιανουαρίου 2023

Background


Στην επικαιρότητα των ΜΜΕ της Βρετανίας βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τις φωνές των Βρετανών που στηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα να πληθαίνουν διαρκώς.

Η απομάκρυνση των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Ελλάδα, ισούται με την απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή την αφαίρεση του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι, υποστηρίζει ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι. Την φράση αυτή μνημόνευσε η δημοσιογράφος Νίμο Ομέρ, της εφημερίδας Guardian για να τονίσει τη σημασία που έχουν τα γλυπτά του Παρθενώνα για την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το συγκεκριμένο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις της υπεύθυνης για το πολιτιστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Σάρλοτ Χίγκινς, η οποία στέκεται στους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η συζήτηση αυτή δείχνει πλέον να κινείται σε μια διαφορετική κατεύθυνση.

«Για πολλά χρόνια η συζήτηση αυτή βρισκόταν σε αδιέξοδο, καθώς η Ελλάδα αρνούνταν να αναγνωρίσει την κυριότητα της Βρετανίας, ενώ η Βρετανία δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται για το ζήτημα και κρατούσε σταθερή θέση. Όμως ένας αναπάντεχος πρωταγωνιστής αναζωπύρωσε τη συζήτηση: ο Τζορτζ Όσμπορν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος από το 2021 έχει ρόλο ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, άρχισε συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών. Ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν λέει ότι η επιστροφή είναι ένας “επικίνδυνος δρόμος” επειδή άλλοι μπορεί να αποφασίσουν ότι θέλουν και αυτοί τα πράγματά τους πίσω» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Σάρλοτ Χίγκινς αναλύει στη συνέχεια τους λόγους που το κλίμα στην Βρετανία έχει αλλάξει σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι τρεις λόγοι που δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει

Σύμφωνα με την ίδια, οι λόγοι είναι οι εξής τρεις: η διάθεση του κοινού, η στάση του Βρετανικού Μουσείου και ο ρόλος των μουσείων στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα:

  • Η αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης για το θέμα. Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της YouGov, η οποία έδειξε ότι το 53% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.
  • Ο επικεφαλής του Βρετανικού μουσείου. Ο Τζορτζ Όσμπορν θεώρησε πως επί των ημερών του κάτι πρέπει να κάνει για το θέμα.
  • Ο ρόλος των μουσείων στην κοινωνία. Με αυτό η Χίγκινς θέλει να τονίσει την σημασία που έχει ένα μουσείο στον σύγχρονο κόσμο. Τα μουσεία δεν είναι απλά χώροι που έχουν αρχαία, αλλά «θεσμοί που έχουν τις ρίζες τους, πολύ συχνά, στην ιστορία του ιμπεριαλισμού και, ως εκ τούτου, έχουν κάποιου είδους ευθύνη να γίνουν χώροι συμφιλίωσης και εξιλέωσης», γράφει, αναφερόμενη φυσικά στις αποικιοκρατίες και τα όσα άρπαζαν οι ισχυρές χώρες.

«Το σίριαλ θα συνεχιστεί»

Η Χίγκινς αναφέρει πως αυτό το «σίριαλ» θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει ένδειξη πως η Βρετανία θέλει να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ίδια καταλήγει λέγοντας πως «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ο άδειος χώρος στο μουσείο της Ακρόπολης για τα υπόλοιπα τμήματα των γλυπτών μπορεί τελικά να γεμίσει».

 

 



Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%