play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Γαλλία: Έφοδος εισαγγελέων σε τράπεζες

today29 Μαρτίου 2023


Έρευνα για απάτες και ξέπλυμα χρήματος κάνουν οι εισαγγελικές αρχές στην Γαλλία σε βάρος πέντε μεγάλων τραπεζών.

Στο στόχαστρο του τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων του Δικαστηρίου στο Παρίσι (PNF) έχουν μπει οι Societe Generale SA, BNP Paribas SA, HSBC Holdings Plc, Natixis SA καθώς και η μονάδα Exane της BNP. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες προβλέπονται να ξεπεράσουν συνολικά το το 1 δισ. ευρώ. Και στα πέντε ιδρύματα μπήκαν σήμερα ερευνητές των εισαγγελικών αρχών για να ολοκληρώσουν τις έρευνες με βάση έγγραφα που θα βρουν. Οι προκαταρκτικές έρευνες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Οι αρχές ερευνούν την στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστή ως Cum-Cum, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές με έδρα το εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα και είτε δεν φορολογούνταν είτε οι φόροι επιστρέφονταν. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και το ποσό της διαφοράς μοιραζόταν μεταξύ των μερών.

Οι εκπρόσωποι της BNP, της HSBC και της Natixis δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος της SocGen επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα είναι αντικείμενο έρευνας.
Οι έφοδοι έρχονται να επιδεινώσουν το ήδη αρνητικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με την διάσωση της Credit Suisse Group AG και την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Στην έρευνα σήμερα συμμετείχαν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία, καθώς όπως φαίνεται το κύκωμα περνούσε από την Γερμανία.
Ένας έμπορος σε μια γερμανική δίκη για παρεμφερή με το Cum-Cum διαδικασία, το Cum-Ex είχε δηλώσει το 2019 ότι η δεύτερη είναι πιο κερδοφόρα, αλλά η πρώτη ήταν πολύ πιο διαδεδομένη, ιδίως στις διατραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι νομικοί κίνδυνοι θεωρούνταν πολύ χαμηλότεροι.

 

 



Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Μέλος emedia 13701

0%