play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Κόσμος

Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων: Aυτοί είναι οι νέοι κανόνες της ΕΕ

today5 Μαρτίου 2023

Background


Νέοι κανόνες της ΕΕ για τη συλλογή και τη κοινοχρησία δεδομένων που αφορούν τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη- μέλη της ΕΕ που απαιτούν δεδομένα από πλατφόρμες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα εθνικό «ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου» για τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ των επιγραμμικών πλατφορμών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και των δημόσιων αρχών.

Κάθε κατοικία, διαμέρισμα ή δωμάτιο που προσφέρεται προς μίσθωση για περιορισμένο αριθμό ημερών ετησίως θα διαθέτει αριθμό καταχώρισης, ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να γνωρίζουν την ταυτότητα του «εκμισθωτή», δηλαδή του προσώπου που επιθυμεί να εκμισθώσει το κατάλυμα.

Οι επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες για να διενεργούν τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθεύουν ότι οι εκμισθωτές δεν έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις εκμισθωτών ή μη έγκυρους αριθμούς καταχώρισης. Η επεξεργασία όλων των πληροφοριών θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των δεδομένων.

Νέοι κανόνες: Ποια είναι τα οφέλη 

Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους εκμισθωτές και τις πλατφόρμες, παρέχοντας παράλληλα στις αρχές τα δεδομένα που χρειάζονται για να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα. Αυτό θα δημιουργήσει επίσης ισότιμους όρους ανταγωνισμού με άλλους παράγοντες του τουριστικού τομέα (όπως ξενοδοχεία, ξενώνες ή ξενοδοχεία διαμερισμάτων) και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε οι δημόσιες αρχές, οι επιγραμμικές πλατφόρμες, οι εκμισθωτές και οι πολίτες να μπορούν να κατανοήσουν τους νόμους και τις απαιτήσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στο έδαφός τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διαδικασίες καταχώρισης και οι απαιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Επόμενα βήματα

Η γενική προσέγγιση που συμφωνήθηκε σήμερα παρέχει στην Προεδρία του Συμβουλίου εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις αυτό καθορίσει τη θέση του.

Ιστορικό

Η ενοικίαση διαμερισμάτων, σπιτιών ή δωματίων για σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταστεί συνήθης μορφή κατάλυσης για τουρίστες και ταξιδιώτες. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν ενισχύσει τη χρήση αυτών των υπηρεσιών, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος στο ένα τέταρτο περίπου του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει διαφορετικά συστήματα καταχώρισης που διαφέρουν ως προς το πεδίο εφαρμογής, τις απαιτήσεις (που πρέπει να υποβάλλονται από τους εκμισθωτές ή τις επιγραμμικές πλατφόρμες) και το επίπεδο διοίκησης στο οποίο γίνεται η διαχείριση των μητρώων (εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό).

Στις 5 Μαρτίου 2020, η Επιτροπή υπέγραψε εθελοντική συμφωνία με τις μεγαλύτερες επιγραμμικές πλατφόρμες για υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων σχετικά με την κοινοχρησία δεδομένων. Αυτό επέτρεψε μεν στην Eurostat να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την εν λόγω δραστηριότητα, πλην όμως η συμφωνία δεν ήταν δεσμευτική για το σύνολο του τομέα.

Στις 13 Ιουλίου 2022, ένας συνασπισμός τουριστικών πόλεων, γνωστός ως «συμμαχία ευρωπαϊκών πόλεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων διακοπών», κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία σχετικά με την καταχώριση και την κοινοχρησία δεδομένων για τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων των πλατφορμών και των εκμισθωτών σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, στις 7 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τον κανονισμό σχετικά με τις υπηρεσίες μίσθωσης ακινήτων. Η πρόταση, για την οποία το Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη γενική του προσέγγιση, περιορίζεται στη δημιουργία ενός εύχρηστου συστήματος καταχώρισης με κοινές διατάξεις για τη θέσπιση διαδικασιών καταχώρισης και δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση της πρόσβασης στην αγορά.

Η δήλωση 

Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μίλησε η υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σουηδίας, Ebba Busch.

« Ο κανονισμός αυτός θα ωφελήσει εξίσου όλους τους παράγοντες του τομέα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων: η διαδικασία καταχώρισης για τους εκμισθωτές θα είναι εύκολη, θα υπάρχει ενιαίο σύνολο κανόνων για τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι πλατφόρμες, οι ταξιδιώτες θα προστατεύονται καλύτερα από την απάτη και οι αρχές θα είναι σε θέση να θεσπίζουν ρυθμίσεις βάσει ακριβών και αξιόπιστων δεδομένων.

Τα δεδομένα από επιγραμμικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων δεν είναι επί του παρόντος τυποποιημένα λόγω της ποικιλομορφίας των κανόνων και των διαφορετικών μεθόδων που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πλαισίου συλλογής και κοινοχρησίας δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, με παράλληλη συμπερίληψη διατάξεων για την καλύτερη συνεκτίμηση των συστημάτων καταχώρισης που εφαρμόζονται ήδη στα κράτη μέλη ».



Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Πολιτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ξανά την απόφαση α λα καρτ»

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ. «Τη στιγμή που ένας δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα Ν.Παππά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο […]

today5 Μαρτίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%