play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

«Την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα»

today29 Μαρτίου 2023


Μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα -για ηθικούς και αριθμητικούς λόγους- θα είναι κυβέρνησης 4ετίας που θα δώσει σταθερότητα, δήλωσε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την δήλωση σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με τίτλο: «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει τελειώσει η συζήτηση περί αυτοδυναμιών και πως ο ίδιος, αν είχε την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα διάλεγε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εξηγώντας ότι οι προκλήσεις για τη χώρα θα είναι μεγάλες και χρειάζεται κυβέρνηση που θα έχει την ευρύτατη δυνατή αποδοχή στην ελληνική κοινωνία, δυνατότητα που δίνεται με την απλή αναλογική, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με την αλαζονική συμπεριφορά τους οδήγησαν σε τραγωδίες πολλές φορές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει σταθερότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, και πρόσθεσε ότι  «βέβαια κυβέρνηση από κυβέρνηση σίγουρα θα έχει διαφορά». Υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση βιώσιμη που θα μακροημερεύσει, διότι βασική προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής είναι να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες και «τι προγραμματικές συμφωνίες μπορεί να κάνει ένα κόμμα που αποτελεί τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης με κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά;».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες και δοκιμασμένες για τη χώρα μας, καθώς και αν αυτό αποτελεί κάλεσμα για μεταγραφές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  προσέθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής». «Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίες, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας»,  είπε και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής και μπορεί να δοθεί με το μήνυμα της αναγκαίας πολιτικής αλλαγής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»,. Επιπλέον εξέφρασε την  πεποίθηση ότι «είναι πιο εφικτό από ποτέ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα τις κάλπες της απλής αναλογικής».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργασίες

Ερωτηθείς για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ειδικότερα τη θέση του για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε περίπτωση συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θεωρεί «πρώτιστης σημασίας να κουβεντιάσουμε και πριν τις εκλογές, κυρίως μετά, τις πολιτικές». «Όποιος βάζει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο τον αδικεί και τον ίδιο, εν προκειμένω τον κ. Ανδρουλάκη που δεν τον έχω ακούσει να μιλά για πολιτικές αλλά για τα πρόσωπα. Δηλαδή το μόνο πρόβλημα του στην πολιτική της ΝΔ, στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης; Όχι η πολιτική του;», είπε. «Δεν λέω», σχολίασε, «είναι ένα πρόβλημα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η πολιτική του, των ιδιωτικοποιήσεων, των απευθείας αναθέσεων, της απαξίωσης του κοινωνικού κράτους…». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «μια προοδευτική κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει πρωτίστως σε αυτά, από εκεί και πέρα εμείς προφανώς βάζουμε το άλογο μπροστά απ’ το κάρο, άρα τις πολιτικές, την ανάγκη αλλαγής πολιτικής». Στο θέμα των προσώπων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα». «Στις δημοκρατίες είναι καλό να μην γίνονται παρακάμαρες παρασκηνίων που θα αποφασίζουν για τις πολιτικές και τα πρόσωπα, αλλά η κρίση του λαού να γίνεται σεβαστή. Άρα ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ανάμεσα στην προεκλογική και τη μετεκλογική περίοδο μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, σχολιάζοντας ότι «είναι απολύτως λογικό μικρότερα κόμματα να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα». Ωστόσο δήλωσε τη βεβαιότητά του πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα είναι εντελώς διαφορετικό το σκηνικό και όσοι έχουν στοιχειωδώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, δεν θα επιλέξουν την άρνηση -αν υπάρχει η δυνατότητα και προκύπτει από τους αριθμούς- της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα, που μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, που η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν τα ποσοστά τους». «Άρα δεν δίνω καθόλου σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά, όμως πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι προγραμματικές θέσεις, το πού πρέπει να πάει η χώρα» προσέθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές και έχει τον πρώτο λόγο και πως «αν επιδιώκουμε πολιτική αλλαγή, αν θέλουμε και επιδιώκουμε να σταματήσει αυτή η 4ετία που έχει γυρίσει πίσω τη χώρα σε πάρα πολλά, αν θέλουμε να υπάρξει άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός πέραν του κ. Μητσοτάκη, σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές». «Αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική είναι το κλειδί που θα δρομολογήσει εξελίξεις την αμέσως επόμενη μέρα για να έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, μακράς πνοής». Είπε ακόμη πως αν ο λαός αποφασίσει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να συνεχίσουν, θα είναι αντικειμενικά μια περιπέτεια για τη χώρα, διότι -όπως είπε- «εφόσον ο ίδιος αρνείται την κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει ότι θα πηγαίνουμε διαρκώς σε εκλογές μέχρι να πάρει αυτοδυναμίας».

Εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης

Μιλώντας για τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης, «που σημαίνει ανασυγκρότηση του κράτους, ανάταξη και στήριξη της κοινωνίας, ανάσα της δημοκρατίας, προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα μας για περισσότερη δικαιοσύνη στον τόπο». Σχολίασε ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Δικαιοσύνη παντού» δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο «με όσα συμβαίνουν στην εργασία, στην πρόσβαση στην υγεία, το περιβάλλον, το μισθό, την ίδια τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και τη διαλεύκανση του δυστυχήματος στα Τέμπη».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι πολύ πιο χρήσιμο να κουβεντιάζουμε με νηφαλιότητα πάνω σε προγραμματικές θέσεις» και πως «μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών όποιοι επιλέγουν στείρες αντιπαραθέσεις κάνουν κακό στον εαυτό του- ο κόσμος θέλει να ακούσει προγραμματικές θέσεις και αλήθειες». «Οι στείρες αντιπαραθέσεις βοηθούν αυτούς που θέλουν να κρυφτούν. Προϋπόθεση της δικαιοσύνης είναι η αλήθεια», σημείωσε.

Οι έξι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ:

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση στην επεξεργασία και ανάλυση προγραμματικών θέσεων σε όλα τα κρίσιμα θέματα, έχοντας παρουσιάσει νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη έξι εθνικές προτεραιότητες: την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την αναγκαία στήριξης του εισοδήματος, το κοινωνικό κράτος -όπου εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις για την εργασία, το ΕΣΥ και την Παιδεία-, τη μεταρρύθμιση του κράτους, το παραγωγικό μοντέλο, τη δημογραφική κρίση.

Σημείωσε ότι εκτός από το πρόγραμμα χρειάζονται και άλλα σημαντικά για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά, «χρειάζεται και σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος, αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του και άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία για να το εφαρμόσουν». Είπε ότι μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά και 4 χρόνια στην αντιπολίτευση «έχουμε και τα τρία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση ότι Αριστερά και μεταρρύθμιση δεν είναι συμβατές έννοιες, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες και πως αν θέλουμε να δουλεύουμε για το κοινό καλό, έχουν πρόσημο υπέρ των πολλών και αρνητικό για κάποιους λίγους, για τα συμφέροντα που θίγονται. Σχολίασε ότι «η Δεξιά στον τόπο μας έχει βαφτίσει “μεταρρυθμίσεις” τις αντιμεταρρυθμίσεις», αναφέροντας επί παραδείγματι ότι «ο νέος Πτωχευτικός νόμος ονομάστηκε μεταρρύθμιση ενώ αφήνει τελείως εκτεθειμένα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε πλειστηριασμούς» .

Τα μεγάλα συμφέροντα

«Αν η μόνη έγνοια είναι να κουμαντάρουμε τα αιτήματα των μεγάλων συμφερόντων και να μοιράζουμε την πίτα μονάχα σε λίγους, δεν μπορεί να πάει μπροστά ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία», είπε, αναφέροντας επί παραδείγματι ότι με μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν οι «ενεργειακές κοινότητες» και θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ.

Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του κράτους τόνισε ότι αυτό που μας βασανίζει είναι το πελατειακό κράτος: «Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν πάει άλλο. Έχουμε ταυτόχρονα  και ένα κράτος αυταρχικό, που δεν προσφέρει ασφάλεια αλλά και που παρακολουθεί τον πολίτη». Σημείωσε ότι «ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής απέναντι σε ένα κράτος που το αισθάνεται ως εχθρό» και πως αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με μια προοδευτική κυβέρνηση».

Οι Τράπεζες

Στο ερώτημα αν με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρεί ότι είναι θωρακισμένο το τραπεζικό μας σύστημα, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού. Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Ανέφερε ότι οι τράπεζες ναι μεν φαίνεται να μην υπόκειται σε τόσο μεγάλους κινδύνους όπως άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, «εντούτοις διεξάγεται κάτι που δεν είναι καθόλου δίκαιο, έχουν αρχίσει να έχουν σημαντικά κέρδη από την αύξηση του επιτοκίου των χορηγήσεων και τη διατήρηση σταθερά χαμηλού επιτοκίου καταθέσεων τη στιγμή που το μέσο νοικοκυριό απειλείται με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λόγω του νόμου της κυβέρνησης». Υποστήριξε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι υπαρκτές, όχι τόσο για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος όσο για την κοινωνική κρίση και τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν.

Υπογράμμισε ότι απαιτούνται άμεσα πολιτικές κοινωνικής συνοχής, άμβλυνσης των ανισοτήτων και περιορισμού της «τρομακτικής αναδιανομής πλούτου που συντελείται τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και την επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης αφού η ρήτρα διαφυγής κάποια στιγμή θα τελειώσει». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, «έχοντας ανταπεξέλθει σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε».

Για την Γαλλία και το ασφαλιστικό – δημογραφικό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξελίξεις στη Γαλλία, αναφέροντας κατ’ αρχήν ότι «αυτό που βλέπουμε στη Γαλλία είναι ένα φυσικό επακόλουθο συσσωρευμένων πολιτικών πολλών ετών διεύρυνσης των ανισοτήτων». Είπε ότι το ασφαλιστικό ενδεχομένως να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Έρχεται κάποια στιγμή που μια πολιτική κίνηση σε συνδυασμό με την αλαζονεία, την παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών, δημιουργεί μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση και αντίσταση», σημείωσε προσθέτοντας «αυτό βλέπουμε σήμερα στη Γαλλία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε σχέση με το ασφαλιστικό ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι το δημογραφικό και το γεγονός ότι μειώνεται το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. «Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι εμείς απέναντι σε αυτή την πρόκληση καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα το 2016, χωρίς να υπάρξει αυτή η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής». Ανέφερε αυτό ότι «έγινε γιατί καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με εντιμότητα την πραγματικότητα που υπήρχε στα ταμεία του κράτους και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε», προσθέτοντας ότι «είχαμε προφανώς πολιτικό κόστος, εντούτοις όμως οι προθέσεις και ο τρόπος που κάνεις πολιτική, αν στον πυρήνα της είναι η δικαιοσύνη αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται».Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

ΗΠΑ: Παιδί 1,5 έτους γλίτωσε από θαύμα μετά από επίθεση κογιότ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με την επίθεση που δέχεται παιδί 1,5 έτους από κογιότ στην Αριζόνα. «Από το πουθενά, ένα κογιότ ήρθε και ουσιαστικά επιτέθηκε. Τον άρπαξε από το χέρι και τον έριξε στο έδαφος και ούρλιαζε», δήλωσε ο πατέρας του Brody, Jeff McAlister. Ο McAlister λέει ότι μόλις επέστρεφαν στο σπίτι από την δουλειά την ώρα που έλαβε χώρα το περιστατικού. «Ήρθαμε και τον σηκώσαμε. Το κογιότ έτρεξε μακριά και στην πραγματικότητα επέστρεψε και έψαξε για […]

today29 Μαρτίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%