play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Τα «πλεύσιμα» δίνουν ανάσες στα πλοία πρώτης γραμμής του Πολεμικού Ναυτικού

today21 Φεβρουαρίου 2023

Background


Πώς η έγκριση από την Βουλή για τα «πλεύσιμα» του Πολεμικού Ναυτικού δίνει μεγάλες ανάσες στην ετοιμότητα του Στόλου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια είναι το μαζικό κύμα φυγής σε στελέχη περίπου 40 ετών.

Αυτό που τόνιζαν οι στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες είναι ότι οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τους πολλαπλασιαστές ισχύος. Κι είχαν – κι έχουν – δίκιο. Διότι τι να κάνει κάποιος το καλύτερο οπλικό σύστημα του κόσμου όταν δεν υπάρχει ένα άξιο στέλεχος να το χειριστεί; Στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου στελέχους ακόμη και ένα ξεπερασμένης τεχνολογίας οπλικό σύστημα μεταμορφώνεται σε υπερόπλο.

Κι αν κάποιος έχει αντίρρηση επί των παραπάνω, μπορεί να ανατρέξει στα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται ανεπτυγμένα σε Αιγαίο και Μεσόγειο και τα στελέχη που επανδρώνουν τις άνω των 40 ετών φρεγάτες «S» να παραδίδουν μαθήματα ναυτοσύνης.

Όμως, το θέμα της ημερήσιας αποζημίωσης αποτελούσε την μεγαλύτερη γάγγραινα. Στελέχη που έτρωγαν με το κουτάλι την θάλασσα, που το ΠΝ είχε επενδύσει σε αυτά και προσδοκούσε να λάβει τα καλύτερα στοιχεία, βάσει της εκπαίδευσης και της εμπειρίας τους, έφευγαν στην πιο παραγωγική τους ηλικίας καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα.

Το να βρίσκεται κάποιος 2 και 3 μήνες εν πλω, μακριά από το σπίτι του, την οικογένειά του και να λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ, την στιγμή που κρατούσε ψηλά την γαλανόλευκη, ήταν τουλάχιστον άδικο.

Μία αδικία η οποία αποκαταστάθηκε προσφάτως με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αναμένεται να δημοσιευθεί.

Η ΚΥΑ είναι αυτή που θα δώσει την πολυπόθητη λύση στην αιμορραγία άξιων στελεχών από το ΠΝ και θα δώσει κίνητρα ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με περίσσιο ζήλο. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, εκτιμάται ότι ένα στέλεχος που θα βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή θα λαμβάνει 90€ αποζημίωση ημερησίως. Μάλιστα το ποσό θα είναι οριζόντιο, ανεξαρτήτως βαθμού. Δηλαδή, μία φρεγάτα που θα πραγματοποιεί για παράδειγμα αποστολή 2-3 μηνών στην Μεσόγειο, όλο το πλήρωμα θα λαμβάνει το ίδιο ποσό, το οποίο θα είναι «καθαρό».

Η οικονομική ανάσα που θα πάρουν οι οικογένειες όλων εκείνων που θαλασσοδέρνονται υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης όχι μόνο της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του λαού, στις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολεμικό Ναυτικό στόλος

Πλέον, η ηγεσία του ΓΕΝ πιστεύει ότι όχι μόνο θα μπορέσει να σταθεροποιήσει τις διαθεσιμότητες ανθρώπινου δυναμικού αλλά σύντομα να τις ενισχύσει, αφού έρχονται και προσλήψεις περίπου 700 ΕΠΟΠ.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι εκτός από τα στελέχη του ΠΝ, με πιέσεις του ΓΕΕΘΑ σε πλήρη συντονισμό με τα Γενικά Επιτελεία, το επίδομα αποστολών θα λαμβάνουν όλα τα στελέχη που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αποστολές, είτε προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις είτε από άλλο Κλάδο.

Πολεμικό Ναυτικό στόλοςΠολεμικό Ναυτικό στόλοςΠηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα ότι εκτόξευσε τις προηγούμενες ώρες διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), με σκοπό την επαλήθευση της αξιοπιστίας του οπλικού συστήματος. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-15 διένυσε απόσταση 989 χιλιομέτρων σε 4.015 δευτερόλεπτα, φθάνοντας σε ύψος 5.768 χιλιομέτρων. Η Βόρεια Κορέα έχει απειλήσει να λάβει «πρωτοφανή» μέτρα σε απάντηση στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, τα οποία […]

today21 Φεβρουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%