play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Πλεύρης στον Realfm 97,8: Διαθέσιμα 90.000 εισπνεόμενα αυτή την εβδομάδα

today11 Ιανουαρίου 2023

Background


Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Realfm 97,8, δήλωσε για τις ελλείψεις στα φάρμακα όπως στα εισπνεόμενα ότι «υπάρχει ένα κεντρικό πρόβλημα που έχει να κάνει με έλλειψη συγκεκριμένων δραστικών ουσιών. Στη χώρα μας εντοπίζεται όχι συνολικά στα φάρμακα που είναι για παιδιά, αλλά στο κομμάτι που σχετίζεται με τα εισπνεόμενα. Στα αντιπυρετικά υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή φαρμακοβιομηχανία και δεν υπάρχει έλλειψη. Σήμερα ο ΕΟΦ θα αναρτήσει έναν πίνακα, όταν ο γονέας ή πολίτης δεν βρίσκει ένα επώνυμο φάρμακο, ποιο γενόσημο μπορεί να εμπιστευτεί. Στα εισπνεόμενα με τις βασικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά, αυτή την εβδομάδα θα μπουν 90.000 εισπνεόμενα. Το πρόβλημα είναι ότι τα εισπνεόμενα έχουν μηχανισμό και ο μηχανισμός είναι από Ινδία και Κίνα και είναι καθαρά εισαγόμενο προϊόν στο παιδιατρικό σκέλος».

«Η κατάσταση θα ομαλοποιείται. Υπήρχε μία επιπλέον επιβάρυνση λόγω των Χριστουγέννων, γιατί είναι κλειστές φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και άρα η παραγωγή είναι λιγότερη. Και αυτό το διάστημα ήδη από αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά και εισπνεόμενων και των λοιπών φαρμάκων και με τα προβλήματα που υπάρχουν και με την ταλαιπωρία η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται» πρόσθεσε.

«Στην επιστολή που έχω στείλει στην Ευρωπαία Επίτροπο υπάρχει ανταπόκριση λόγω της αύξησης των λοιμώξεων και της έλλειψης των φαρμάκων και ήδη αυτό θα τεθεί και σε επίπεδο HERA, είναι ο μηχανισμός εκτάκτων κρίσεων της Ευρώπης και Συμβουλίου Υπουργών Υγείας διότι οι 25 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25 στις 27 προσέξτε, αναφέρουν συνολικές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα δραστικών ουσιών αντιβιώσεων και παρακεταμόλης. Άρα είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί και αυτή είναι η θέση μας, τουλάχιστον ως προς τη διασφάλιση πρώτων υλών για τα εργοστάσιά μας, να κινηθούμε πιο κεντρικά και να έχουμε και μια απεξάρτηση από τις χώρες της Ασίας» ανέφερε.

Μονάδες ΜΕΘ για παιδιά

«Οι μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Είναι συγκλονιστικό το περιστατικό με το παιδάκι. Στα Γρεβενά δεν υπήρχε ποτέ μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών. Όλα αυτά γίνονται με διακομιδές με ασθενοφόρο και με αεροδιακομιδές όταν επιτρέπεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούστηκε γιατί δεν έγινε αεροδιακομιδή. Η αεροδιακομιδή ήταν δύσκολο να γίνει, γιατί ήταν βράδυ και δεν “σηκώνονται” όλα τα εναέρια μέσα βράδυ, θα είχαν το ίδιο χρονικό αποτέλεσμα με κανονική μεταφορά. Δεν σχετίζεται ο θάνατος του παιδιού με καμία απολύτως καθυστέρηση. Δυστυχώς το παιδάκι ήδη στα Γρεβενά που έγινε η διασωλήνωση αναφερόταν ως μη αναστρέψιμη η κατάσταση και είναι πολύ μεγάλη η μάχη, όταν έφτασε και στο Ρίο» σημείωσε.

«Στο γενικό πρόβλημα ήδη στις παρεμβάσεις που κάνουμε, θα υπάρχει παιδιατρική και με δωρεά που γίνεται στο Παιδιατρικό Λάρισας γιατί και η Θεσσαλία πρέπει να έχει ΜΕΘ. Και είναι και το νοσοκομείο του Νιάρχος στο Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης, που κατεξοχήν έχει μονάδες εντατικής θεραπείες παιδιών όχι νεογνών που είπα πριν. Στα παιδιά υπάρχει ένα πρόβλημα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και του Covid, καθώς δεσμεύονται κλίνες και υπάρχει μεγαλύτερη πίεση. Αυτό δεν είναι πίεση επάρκειας αυτών των ΜΕΘ αλλά πρέπει να γίνονται διακομιδές και είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε όλες τις διακομιδές για να φτάνουν τα παιδιά γρήγορα και εγκαίρως» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζομένους

«Έχουμε δώσει μια παράταση έως τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά. Αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τεστ» επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό:
Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Γερμανία: Απαράδεκτη η λύση δύο κρατών στην Κύπρο

«Μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτή», τόνισε, στη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Κασουλίδη και δήλωσε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λύση μόνο στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ζήτησε δε από την τουρκική πλευρά διάθεση για διάλογο, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων, αλλά και αποφυγή κλιμάκωσης […]

today11 Ιανουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%