play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Παύλος Πολάκης: Το παρασκήνιο των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ

today2 Μαρτίου 2023

Background


Η αντίστροφη μέτρηση για το οριστικό διαζύγιο Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει αρχίσει, μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτησή του στο Facebook μέσω της οποίας στοχοποίησε δικαστικούς, δημοσιογράφους και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του. «Έκοψε» τον Παύλο Πολάκη από τα ψηφοδέλτια, τον απομάκρυνε από τον Τομέα Διαφάνειας και τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του.

Αύριο συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα στη συνέχεια η Επιτροπή Δεοντολογίας για το μέλλον του βουλευτή Χανίων. Αυτό που έγινε σαφές από την ανακοίνωση του Γιάννη Ραγκούση, διαδόχου του Παύλου Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε το πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και τον ίδιον προσωπικά.

Η ανάρτηση ήταν «διπλό χτύπημα», έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο αφορά την στοχοποίηση προσώπων, που δεν έχει, όπως έλεγαν σχέση με την στάση και την ιστορία της Αριστεράς και το δεύτερο ήταν ότι προγραμματικά ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε τα αντίθετα από όσα πρεσβεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν πουθενά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης για καρατομήσεις δικαστών με συνταξιοδότηση ούτε για άλλες σχολές που θα βγάλουν 500 νέους δικαστές. Δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις έλεγαν από την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Φάνηκε λοιπόν ότι έχει προσωπική πολιτική ατζέντα και στην Κουμουνδούρου έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πλέον ο ίδιος είναι αυτός που ακολουθεί άλλο δρόμο. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε τροχιά διαγραφής, όπως όλα δείχνουν. Η απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ειλημμένη, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που του ζητούν να μην προχωρήσει στην διαγραφή και να μείνει στην απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια και στην καθαίρεση από τον Τομέα Διαφάνειας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο από την στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Παύλος  Πολάκης αμφισβήτησε τον ίδιον και την πολιτική του.

Ένωση Δικαστών ΣτΕ: Χλευαστικός και αντιδικαστικός ο λόγος του Παύλου Πολάκη

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη. Τα πυρά και της Ένωσης Δικαστών του ΣΠτΕ  προκάλεσε η ανάρτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικαστές του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου καταλογίζουν στον Παύλο Πολάκη χλευαστικό και αντιδικαστικό λόγο.

Ολόκληρη η  ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί «βαθέως κράτους» δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορες τις Ενώσεις των Δικαστών της Χώρας. Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση. Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς, δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄ αυτές, να πλήξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των Συμπολιτών μας. Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄ όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα.

Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς καλοδεχούμενη. Ακόμα και η αμεροληψία –η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο)  κριτικό λόγο –είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄ όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά.  Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι  οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός», αναφέρει η ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ και συνεχίζει:

«Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ  αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους  θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να  οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία των δικαστικών  θεσμών ως θεσμών του κράτους δικαίου.

Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει. Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως  τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να
απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον Ελληνικό Λαό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαίνεται η πολιτική κόντρα – Η δήλωση Οικονόμου

«Η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε αναφέροντας: «Παρότι ο κ. Πολάκης -σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας- απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι «προσωπική σταυροφορία» κατά του «καθεστώτος», χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων. Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε, οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο, αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων.

Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Εκτός κι αν ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του τον «κρατά» τόσο γερά, που μόνο όταν μάθουμε με τι θα καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουν, μετά από μια ομόφωνη, καταδίκη να συμπορεύονται. Θα το μάθουμε, γιατί αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως».

Η απάντηση Τσαπανίδου

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου αναφέρει «Κύριε Οικονόμου, η υποκρισία σας περισσεύει. Πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς, ενώ παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος».

«Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δικαστών όταν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας απειλούσαν με φυλακή και ότι «θα γδάρουν» δικαστικούς λειτουργούς. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής «συμμορία» και «υπόκοσμο» δημοσιογράφους. Για όλα τα παραπάνω η εισαγγελία ουδέποτε έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, ανοίγοντας σήμερα έναν επικίνδυνο δρόμο ποινικοποίησης της πολιτικής. Τέλος, εμείς έχουμε στο κόμμα μας στελέχη που έφεραν 250 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο ενώ εσείς επιμένετε να κρατάτε όσους το ζημίωσαν με απευθείας αναθέσεις. Θα μας κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη» καταλήγει η Πόπη Τσαπανίδου.

ΝΔ: Επί της ουσίας η κ. Τσαπανίδου και ο κ. Πολάκης λένε ακριβώς τα ίδια

Την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απάντηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου μετά την άθλια επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζικών στελεχών και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή μέσω ανάρτησής του στα social media.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Διαβάζοντας την ανακοίνωση της κ. Τσαπανίδου δυσκολευόμαστε να βρούμε τις διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Επί της ουσίας λένε ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα και οι φωτογραφίες».

 

 Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%