«Πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου.
«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: “σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο”; Άραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της “Καθημερινής της Κυριακής”, αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;» τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου.
«Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το δημοσίευμα
Μαρτυρία για το τι πραγματικά συνέβη στη νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο του 2022 φέρνει στο φως η «Καθημερινή της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, που φέρεται να απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού, δεν συνέβη ποτέ, όπως γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή ως ένα εύρημα, προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ένας από τους πρόσφυγες που ανήκε στην ομάδα των 38 εγκλωβισμένων, τον Δεκαπενταύγουστο του 2022, περιγράφει μία πορεία που ξεκίνησε από τη Συρία και έπειτα από πολλές παλινωδίες κατέληξε στη νησίδα του Έβρου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Από όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη, ισχυρίζεται, μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού.