play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Νέα ρύθμιση – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Τι θα προβλέπει η τροπολογία

today9 Απριλίου 2023

Background


Νομοθετική διάταξη αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στο τελευταίο νομοσχέδιο που πρόκειται να απασχολήσει τη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να «μπλοκάρει» μια και καλή την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Η ρύθμιση την οποία εξήγγειλε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναμένεται να προστεθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη διάλυσή της.

Η αναγκαιότητα για ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, έστω και την τελευταία στιγμή, προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» ύστερα από έντονους προβληματισμούς που υπήρξαν στο ανώτατο δικαστήριο, κυρίως από ανώτατους δικαστικούς, που θα αναλάβουν το βάρος της δικαστικής κρίσης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Οι προβληματισμοί τους για τυχόν αμφισβήτηση της όποιας απόφασής τους, ενόψει και του ενδεχομένου δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, εντάθηκαν μετά τη δημόσια δήλωση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ότι θα ηγηθεί του κόμματος Έλληνες, που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα επιχειρήσει να εισέλθει στη Βουλή με διάφορα τεχνάσματα για να παρακαμφθεί η απαγόρευση του πρόσφατου νόμου.

Η σοβαρότητα του εγχειρήματος σήμανε συναγερμό στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς υποστηρίχθηκε η ανάγκη λήψης με νομοθετική ρύθμιση μέριμνας, ώστε η όποια δικαστική κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

Γι’ αυτό προτάθηκε να υπάρξει προσθήκη στον ισχύοντα νόμο, ώστε την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές να λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο πέντε από αυτούς, όπως γινόταν έως τώρα.

Ο συνολικός αριθμός των δικαστών του Α1 Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποφασίσουν για την ανακήρυξη των κομμάτων, σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία που θα κατατεθεί, είναι 9 μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, έμπειρο δικαστικό.

Έτσι η κυβερνητική ρύθμιση θα αποτελεί προσθήκη στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ήδη προβλέπει ότι τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές κρίνει «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό των δικαστών που πρόκειται να μετάσχουν στον εν λόγω δικαστικό σχηματισμό.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», με την κυβερνητική τροπολογία θα προστεθεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση».

Βορίδης: Τη Δευτέρα στη Βουλή η πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Η παρέμβαση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη θα εκδηλωθεί και θα συζητηθεί την Δευτέρα (10/4) στη Βουλή, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις και χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βορίδης αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βορίδης:

«Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή. Οικοδομούν μία συνείδηση η οποία επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν με έναν τρόπο που υπερασπίζονται την πραγματικότητα, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος να το πω έτσι στην πραγματικότητα προφανώς και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικές προτάσεις. Αποτελεί ένα είδος τυφλής διαμαρτυρίας και ναι, χρήζει πολιτικής αντιμετωπίσεως. Το θέμα με τον Κασιδιάρη, έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις.

Άρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν. Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα να συζητήσουμε λοιπόν το πρώτο που είναι σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις και μπορούμε να συζητάμε πολύ γι’ αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το δεύτερο που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας, θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».

Τσιάρας: Νέα «αναχώματα» στο κόμμα Κασιδιάρη

Για νέα αναχώματα στο κόμμα Κασιδιάρη έκανε λόγο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέροντας ότι:

«Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε διάταξη νόμου, με την οποία κόμματα-μορφώματα τα οποία πλήττουν την δημοκρατία, δεν θα μπορούν με βάση αυτό που έχει νομοθετηθεί να ανακηρυχθούν ως υποψήφια κόμματα από το αρμόδιο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Και νομίζω ότι αυτό ήταν μία υπεύθυνη στάση που θα μπορούσε να δείξει η κυβέρνηση αυτή την στιγμή. Υπάρχουν θέματα που μελετά και επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα δούμε, εφόσον υπήρξε και η δήλωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στον χρόνο που υπάρχει μέχρι και το κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα».Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Πολιτική

Αντιδράσεις για το κόμμα Κασιδιάρη -Συνταγματολόγοι κατά αντιπροέδρου Αρείου Πάγου

«Μην λέτε ότι το κόμμα ''Έλληνες'' είναι του Κασιδιάρη» δηλώνει ο νέος «επικεφαλής» του ακροδεξιού κόμματους του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και πρώην αντιεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών στελεχών προκάλεσε, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη αποτελεί «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου».Το περιεχόμενο της διάταξης, δηλαδή το να αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια του Α’ […]

today9 Απριλίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%