play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Μείγμα τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων ο ΣΥΡΙΖΑ – Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν

today2 Ιουνίου 2024

Background


«Πυρά» στην αντιπολίτευση με φόντο την ακρίβεια εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Action24.

«Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου, έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε. Έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το AirBnB και την Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα».

Στη συνέχεια άνοιξε «παράθυρο» για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά μια μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «η επαναφορά 13ου-14ου μισθού που προτείνει ο κ. Κασσελάκης κοστίζει 2 δισ. επιπλέον των 45 δισ. των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της κοστίζει αλλά λέει “λεφτά υπάρχουν”. Το θυμάμαι το 2009 στην αρχή της χρεοκοπίας. Επειδή έχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάει καλύτερα παρά τις δυσκολίες όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή».

Για τα θαλάσσια πάρκα και την Τουρκία

«Τα θαλάσσια πάρκα προφανώς και θα γίνουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος;» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όπως είπα στον Ερντογάν τα ζητήματα της κυριαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η σχέση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη και σύνθετη. Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού αλλά δεν γίνεται με τόση ένταση. Υπάρχει ένας σαφέστερος προσδιορισμός από την ελληνική κυβέρνηση σε μια συζήτηση που μπορεί να γίνει και κατ’ ιδίαν και δημόσια.

Θέλουμε να επενδύσουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μεγάλες αγορές. Θέλουμε να κάνουμε 30 τα Rafale από 24 που είναι σήμερα. Γι αυτό έχει σημασία η πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες καθώς μπορεί η αντιπυραυλική ασπίδα να είναι πιο σημαντική από προμήθεια άλλων πλοίων ή αεροπλάνων».

«Σύνθετη η σχέση με την Αλβανία»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σύνθετη» τη σχέση με την Αλβανία. «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας ήταν απαράδεκτος. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί αρμονικά. Οτιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό, γείτονες είμαστε. Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαϊκή της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες».

Για την Βόρεια Μακεδονία

«Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει με σαφήνεια την τήρησή της. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής. Έχει πρόβλεψη για το όνομα και το όνομα είναι Βόρεια Μακεδονία. Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό δήλωση πως θα την ονοματίζει έτσι και εντός και εκτός Πιστεύω ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να την καταγγείλουμε. Στα Σκόπια να καταλάβουν πως οι εξάρσεις και οι εθνικισμοί ανήκουν στο παρελθόν» είπε ο πρωθυπουργός.

 Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%