play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

ΚΚΕ: «Παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα»

today21 Ιανουαρίου 2023

Background


Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης να αναγνωρίζει ότι για πρώτη φορά έγινε επιτέλους μία ουσιαστική συζήτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του κόμματος την περίοδο 2016-2022, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα, και τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση να διαβεβαιώνουν ότι και έγκαιρα και πλήρως διερευνήθηκε η καταγγελία και έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, η σχετική συζήτηση.

Στην Επιτροπή είχαν κληθεί σε ακρόαση, μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στο οποίο συμφώνησαν και όλα τα κόμματα, οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν μέχρι σήμερα την υπόθεση, οι υπεύθυνοι από την κρατική ασφάλεια η οποία ενήργησε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση και τα μέλη των Ομάδων Ελέγχου της ΑΔΑΕ που έκαναν την έρευνα για τις συνακροάσεις. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε για λόγους υγείας, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, όπως ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Θανάση Μπούρα.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Νούλης, έκανε λόγο για «παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι έγιναν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. «Στην καταγγελία για παρεμβολή στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και εξαντλήθηκαν όλα όσα έπρεπε να κάνουν οι εισαγγελικές αρχές. Αν το ΚΚΕ είχε ζητήσει περαιτέρω ενέργειες θα το κάναμε. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νούλης.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Βάια Ακριβού, ανέφερε ότι έβαλε την υπόθεση στο αρχείο με βάση τα στοιχεία που της έδωσε η ΑΔΑΕ με το πόρισμα της, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης τόνισε ότι λειτούργησε με βάση τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που μετέτρεπε σε πλημμέλημα από κακούργημα το αδίκημα της παραβίασης του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών.

Από τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ, τονίστηκε ότι η Αρχή κινήθηκε πολύ γρήγορα, έδρασε άμεσα και η έκθεση ελέγχου που κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές ήταν πλήρως εμπεριστατωμένη και καθόλου πρόχειρη.

Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα στα οποία συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών που είχαν κληθεί στην Επιτροπή. Πρώτον, ότι δεν αναβρέθηκαν ύποπτα ίχνη που μπορεί να συντελούν στην παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού και δεύτερον, ότι παραμένει θολή η περιοχή για τον εντοπισμό των αριθμών τηλεφώνων ή mail -που φαίνεται ότι έχουν σχέση με το εξωτερικό- καθώς η έρευνα ήταν δύσκολη είτε επειδή δεν υπήρχε η δικαστική συνδρομή για το ερευνώμενο κεφάλαιο είτε γιατί ήταν αδύνατη η περαιτέρω διερεύνηση και έτσι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την υπόθεση της καταγγελίας του ΚΚΕ έγινε χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποχώρησαν νωρίτερα διαμαρτυρόμενοι για το ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών δεν έκανε δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει τα μέλη της.

Ο κ. Συντυχάκης χαρακτήρισε «μελανό σημείο» και «προσχηματική την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ έκανε λόγο για «άθλια συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να θαφτεί για ακόμα μια φορά η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, και κυρίως να μην φωτιστεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση».

«Οι μάσκες έπεσαν. Στην υπόθεση των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ υπάρχει θάψιμο. Η απουσία τού πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ζαμπίρα σε συνδυασμό με τη μεθοδευμένη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε στόχο να υποβαθμίσει τη συζήτηση, ήταν μία βολική στάση για τη ΝΔ η οποία την αξιοποίησε», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Όπως είπε ο κ. Συντυχάκης, «για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική συζήτηση για την υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού», συμπληρώνοντας ότι «στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί, με διάφορους τακτισμούς που έγιναν δεν επετράπη η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης». «Ήταν μια Εξεταστική του ”ήλθον είδον και απήλθαν” και υπάρχουν ευθύνες όλων των συναρμόδιων αρχών που ήταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Συντυχάκης έκανε λόγο για ερωτήματα που εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα από το 2016 για την υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη για το 2019-2022 και εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε στοιχεία, για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποια συστήματα παρακολουθούν τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για το άθλιο νομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και οδήγησε στις παράνομες παρακολουθήσεις», υπογράμμισε.Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%