play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση να πιάνεται από λέξεις, να τις απομονώνει και να τις διαστρεβλώνει

today17 Ιανουαρίου 2023

Background


Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που απηύθυνε το ερώτημα «μέσω ποιας οντισιόν προσελήφθη ο κ. Γιατρομανωλάκης;», δίνει ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «είναι θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση να πιάνεται από λέξεις, να τις απομονώνει και να τις διαστρεβλώνει για να καλύψει το απέραντο κενό της, το οποίο αποδεικνύεται εκτός από πολιτικό και ηθικό. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που δήλωσα πριν λίγες μέρες: Ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να εκμεταλλευθούν μικροπολιτικά την κάθε ευκαιρία, και ας εργαλειοποιήσουν τους καλλιτέχνες μέχρι να αποσπάσουν την ψήφο τους και μετά να αδιαφορήσουν, όπως εξάλλου έκαναν από το 2015 ως το 2019».

Όπως επισημαίνει, «στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το επιχείρημα ότι το ΠΔ85/2022 εξισώνει τους τίτλους σπουδών με απολυτήρια Λυκείου. Όταν τους έγινε μία υπενθύμιση ότι η ΠΟΘΑ κατηγορούσε τη δική τους κυβέρνηση για αυτό ακριβώς το 2017, άλλαξαν επιχείρημα και τώρα ξαφνικά τους ενοχλεί η λέξη οντισιόν. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους γιατί καλά τα προεκλογικά τεχνάσματα αλλά καλύτερη η αλήθεια. Όταν το Εθνικό Θέατρο προσλαμβάνει ηθοποιούς για τις παραστάσεις του κάνει οντισιόν. Όταν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσλαμβάνει μουσικούς για τη στελέχωσή της κάνει οντισιόν. Επίσης ούτε το Εθνικό Θέατρο ούτε η ΚΟΑ πληρώνει αυτούς που προσλαμβάνει βάσει των πτυχίων τους αλλά βάσει ειδικών μισθολογίων. Αυτό ήταν που είπα και στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου όταν πήγα στην κατάληψή τους (κυκλοφορεί και ένα σχετικό βίντεο με ένα προσεκτικά επιλεγμένο απόσπασμα). Σημαίνει αυτό ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την ποιότητα των πτυχίων; Όχι. Σημαίνει αυτό ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν ασχοληθεί με αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε, τη διαβάθμιση και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών; Όχι. Περιέγραψα την ισχύουσα διαδικασία. Το ίδιο το ΣΕΗ εγγράφει ως μέλη άτομα χωρίς πτυχίο αλλά εργασιακή εμπειρία. Σημαίνει αυτό ότι δεν το νοιάζουν τα πτυχία; Ή μήπως απλώς αναγνωρίζει και αυτό ότι με οντισιόν προσλαμβάνονται οι ηθοποιοί;».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης τονίζει πως «αυτό είπα και στους σπουδαστές, και προφανώς αυτό το ξέρει πολύ καλά και ο πρόεδρος του ΣΕΗ που με εγκαλεί και φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με σοφιστείες  προσπαθεί να κρύψει την πλήρη του αδιαφορία για το θέμα όταν συγκυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ αλλά και την απουσία σοβαρής και ολοκληρωμένης πρότασης από πλευράς του ως αξιωματική αντιπολίτευση» και συμπληρώνει: «Αν δεν θέλουμε τη διαδικασία της οντισιόν στο θέατρο, ποια είναι η προτεινόμενη εναλλακτική; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οι ηθοποιοί να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι μέσω οντισιόν ας το πει ξεκάθαρα».

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τα δεδομένα είναι τα εξής:
– Το ΠΔ85/2022 αφορά προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Προσλαμβάνουμε καλλιτέχνες μέσω ΑΣΕΠ; Όχι. Εξαιρούνται βάσει του Ν4765/2021 αρ 2 παρ 2 περ η.
– Το ΠΔ δεν επηρεάζει τον μισθό τους καθώς καθορίζεται με άλλο τρόπο, υπάρχουν ειδικά μισθολόγια. Αυτό προβλέπεται και στον Ν4354/2015 αρ 22 παρ 6 για εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου και αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε και στους δήμους
– Το ΠΔ δεν αφορά προσλήψεις του Υπ. Παιδείας γιατί έχει δικό του κλαδολόγιο
– Όλες οι προηγούμενες μισθολογικές ρυθμίσεις (πχ αρ 26 παρ 8 Ν4325/2015 για ΤΕ Μουσικών και αρ 9 παρ 1 Ν4354/2015 για όσους έχουν ισοτιμία με ΤΕΙ) ισχύουν στο ακέραιο».

Ως προς τις σπουδές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αναφέρει στη συνέχεια, «όπως εξήγησα και στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες (αυτό δεν υπάρχει σε βίντεο παραδόξως) προφανώς και είναι ύψιστης προτεραιότητας. Για αυτό έχουμε εντάξει πολλά και σημαντικά έργα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για αυτό από το 2021 έχουμε ζητήσει από τις κρατικές σχολές μας να επικαιροποιήσουν προγράμματα σπουδών, να εξετάσουν το περιεχόμενο ενός πιθανού 4 ου έτους σπουδών και να χρησιμοποιήσουν διδακτικές μονάδες ECTS. Για αυτό στη σύσκεψη στις 9/1 υπό τον Πρωθυπουργό (πρώτη φορά Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη για το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης) συμφωνήθηκε να συσταθούν διυπουργικές επιτροπές για να σχεδιαστούν αυτού του τύπου οι ακαδημαϊκοί δρόμοι που θα φέρουν για πρώτη φορά δημόσιες δωρεάν ανώτατες σπουδές παραστατικών τεχνών στη χώρα μας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος, με τίτλο «μέσω ποιας οντισιόν προσελήφθη ο κ. Γιατρομανωλάκης;», αναφερόταν ότι «σε συνομιλία του με σπουδαστές της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που τελεί υπό κατάληψη ως αντίδραση στο ΠΔ85/2022, ο κ. Γιατρομανωλάκης πρότεινε ως λύση την αποδέσμευση του καλλιτεχνικού έργου από τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών, λέγοντας χαρακτηριστικά ‘δεν μας ενδιαφέρει τι πτυχία έχουν, οντισιόν θα κάνουμε και με οντισιόν θα προσλαμβάνονται’».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται περί του ίδιου προσώπου με αυτό που πριν λίγες μόλις μέρες έβγαλε μακροσκελή και εμβριθή ανακοίνωση για το θέμα, όπου μεταξύ άλλων δεσμευόταν και για την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Αναρωτιόμαστε επίσης βάσει ποίας αρμοδιότητας ο κ. Γιατρομανωλάκης προαναγγέλλει και υπόσχεται ρυθμίσεις που είναι εντελώς εκτός της νομοθετικής ύλης του υπουργείου του, της οποίας εκφεύγει εξάλλου και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα. Αναρωτιόμαστε, με άλλα λόγια, αν μετά από τριάμισι χρόνια στη θέση του αρμόδιου για τον σύγχρονο πολιτισμό, είτε ως γενικός γραμματέας, είτε ως υφυπουργός, έχει αντιληφθεί  τη σημασία του προβλήματος που λέγεται “καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα” και τους λόγους που καθιστούν επείγουσα και αναγκαία τη λύση του. Αναρωτιόμαστε αν αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για τους καλλιτέχνες η αναγνώριση και η διαβάθμιση πολύχρονων και επίμοχθων σπουδών, η δυνατότητα της ακαδημαϊκής εξέλιξης, οι όροι απασχόλησής τους σε άλλα πεδία πέραν εκείνου της σκηνής, στα οποία η επιλογή τους δεν γίνεται και τύποις βάσει οντισιόν».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι «δεν αναρωτιόμαστε καθόλου, και προφανώς δεν μας εκπλήσσει, η περιφρόνηση και η απαξίωση που αποπνέει η φράση του κ. Γιατρομανωλάκη την οποία μάλιστα απευθύνει σε φοιτητές σχολής που εποπτεύει το υπουργείο του και δη της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή την περιφρόνηση την επιδεικνύει διαρκώς και από το καλοκαίρι του 2019, έργω και λόγω, τόσο το υπουργείο του οποίου προΐσταται, όσο και η κυβέρνηση της οποίας μετέχει» και καταλήγουν: «Είμαστε, τέλος, σχεδόν αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε, αν με τέτοια ευκολία απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία, μέσω ποιας οντισιόν προσελήφθη ο κ. Γιατρομανωλάκης».Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%