Η Κορεατική κυβέρνηση επέλεξε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το νέο Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης σχετικά με την μετατροπή-αναβάθμιση πλοίων συμβατικής τεχνολογίας σε “Eco-Friendly”, δηλαδή σε «πράσινα».
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το αναπτυξιακό “boom” που περίμενε η ελληνική βιομηχανία φαίνεται ότι βρίσκεται εν εξελίξει, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας με παράλληλη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας.
Μετά την εξυγίανση των ναυπηγείων Σύρου και το λύσιμο του γόρδιου δεσμού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την είσοδο νέου επενδυτή, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας αναδεικνύονται στον νέο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στα «πράσινα πλοία» της ποντοπόρου ναυτιλίας, με επόμενο στόχο την μεταφορά της τεχνολογίας και στα πολεμικά πλοία.
Μετά την είσοδο των ΗΠΑ και την στρατηγική συνεργασία στον αμυντικό τομέα με την Ιταλία ήρθε η κορεατική κυβέρνηση να επιλέξει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ως τον ιδανικό προορισμό για το νέο Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης σχετικά με την μετατροπή-αναβάθμιση πλοίων συμβατικής τεχνολογίας σε “Eco-Friendly”, μέσω της επιλογής από το “Korea Evaluation Institute of Industrial Technology Aerospace & Shipbuilding Team”, της συμμετοχής σε σχετικό πρόγραμμα R&D, εταιρείας του Ομίλου ΟΝΕΧ.
Πρόκειται για ένα ερευνητικό καινοτόμο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Βιομηχανίας Εμπορίου και Ενέργειας της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, στο πλαίσιο του οποίου θα συνεργαστεί περιορισμένος αριθμός φορέων και εταιρειών της Ν. Κορέας, και ορισμένων άλλων χωρών. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος αναμένεται να λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα του προσεχούς μήνα.
Συγκεκριμένα, με το εν λόγω πρόγραμμα R&D, επιδιώκεται η βελτίωση των λειτουργικών και ενεργειακών αποδόσεων των πλοίων που θα μετασκευαστούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς απαιτήσεις για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και τη συμμόρφωση των πλοίων με τους νέους κανόνες ενεργειακής απόδοσης που ορίζουν οι κανονισμοί του International Maritime Organization (IMO), και στοχεύει στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τα πλοία, με χρήση εναλλακτικών καυσίμων (LPG, LNG, Αμμωνίας, Μεθανόλης κ.α.), με προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Η υλοποίηση του προγράμματος αφορά στην ανάπτυξη των κατάλληλων ναυπηγικών υποδομών, τεχνικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων, καθώς και της απαιτούμενης οργάνωσης της παραγωγής για την εφαρμογή της εν λόγω αναβάθμισης των πλοίων συμβατικής τεχνολογίας.
Η επιλογή της Ελλάδας από την Ν. Κορέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα βάζουν την χώρα στον χάρτη της καινοτομίας και ανάπτυξης καθιστώντας την πόλο έλξης για την εγχώρια και τη διεθνή ναυτιλία.
Το στρατηγικό αποτύπωμα της εν λόγω επιλογής είναι πολλαπλάσιο, αφού η Ελλάδα καθίσταται πλήρως ανταγωνιστική απέναντι στην Τουρκία, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε ελκυστικό προορισμό λόγω χαμηλού κόστους. Ωστόσο, η ελληνική βιομηχανία καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει το στοίχημα αντιπαραβάλλοντας υψηλής ποιότητας εργασίες με σύντομο χρόνο παράδοσης, κάτι που στην τέλος εκμηδενίζει το χαμηλό κόστος των τουρκικών ναυπηγείων, που δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε ποιότητα και χρόνους.
Σε αυτό, ιδιαίτερο ρόλο έχει διαδραματίσει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο προάγει τις διεθνείς συνεργασίες σε βιομηχανικό επίπεδο με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.
Εν προκειμένω καταλυτική ήταν η ιδιαιτέρως σημαντική και αποτελεσματική συμβολή της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σεούλ, καθώς και της Πρέσβεως Αικατερίνης Λούπα και του Σύμβουλου ΟΕΥ Β΄ της Πρεσβείας Κωνσταντίνου Δασκαλόπουλου.