play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής για Ράμμο: Κανένας δεν εμφανίζεται αυτόκλητος

today28 Ιανουαρίου 2023

Background


Τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τις επιστολές που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος στη Βουλή ζητώντας την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας για «το κατά πόσο βάσει του Συντάγματος, των νόμων ή του Κανονισμού της Βουλής μπορεί να συγκαλείτε με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη ή άλλες Επιτροπές της Βουλής».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Επιστημονικό Συμβούλιο έκρινε ότι οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ που εστάλησαν στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κοινοποιήθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα προκειμένου να προσκληθεί για να ενημερώσει «επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος της αρμοδιότητάς της Αρχής» ότι σύμφωνα με το άρθρο 69 του Συντάγματος: «Κανένας δεν εμφανίζεται στην Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως. Οι αναφορές παρουσιάζονται από βουλευτή ή παραδίδονται στον Πρόεδρο». Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 7 του ΚτΒ «ο Πρόεδρος της Βουλής εκπροσωπεί τη Βουλή δικαστικώς και εξωδίκως».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει ως «αντικείμενό της τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών, το Επιστημονικό Συμβούλιο αφού προβαίνει σε μια εκτενή και αναλυτική αναφορά στα οριζόμενα στον ΚτΒ επισημαίνει πως αυτό που προκύπτει είναι «ότι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πλην των Υπουργών και Υφυπουργών που δεν διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα», «δεν δύναται, εν γένει, να εμφανίζονται ενώπιον της Βουλής αυτοκλήτως». Σημειώνουν ότι κατά το Σύνταγμα οι ανεξάρτητες αρχές υποβάλλουν στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων τους, τις ειδικές εκθέσεις τους για θέματα αρμοδιότητάς τους ή αναφορές για την προώθηση και την επίλυση θεμάτων που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής τους και όλα αυτά «ο Πρόεδρος της Βουλής τα διαβιβάζει στις οικίες Επιτροπές της Βουλής» προσθέτοντας ότι «εξ άλλου, όσον αφορά τις αναφορές των ανεξάρτητων αρχών, ο Πρόεδρος της Βουλής τις διαβιβάζει στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία μπορεί να διατυπώνει εγγράφως προς τον Πρόεδρο της Βουλής τις απόψεις της επ’ αυτών των αναφορών».

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, επίσης, τονίζει ότι «οι αναφορές των ανεξάρτητων αρχών προς τον Πρόεδρο της Βουλής πρέπει να αναφέρονται στα θέματα που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής τους» και μια οποιαδήποτε «γενική αναφορά δεν επαρκεί». Μεταξύ άλλων, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, προσθέτουν, ότι δεν προβλέπεται από τον ΚτΒ οι αναφορές με «υπόδειξη περί του τρόπου (δημόσιας ή μυστικής συνεδρίασης) κατά τον οποίο η Επιτροπή θα συνεδριάσει» όπως «ούτε και η υπόδειξη περί κοινοποιήσεων εγγράφου στα μέλη της Επιτροπής».

Τα βασικά σημεία της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

1. Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίηση τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής.

2. Στην δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (της 20ης Ιανουαρίου 2023) διευκρινίζονται, πράγματι, τα θέματα που απασχολούν τον τρόπο εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ. Φαίνεται δε να γίνεται επίκληση του περιεχομένου της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του νόμου 5002/2022 ως τρόπου εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ, συμφώνως προς την ως άνω ρύθμιση του ΚτΒ. Όμως, η εν λόγω ρύθμιση του νόμου 5002/2022 έχει ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνης επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.

3. […] Οι Επιτροπές συγκαλούνται σε συνεδρίαση, από τον πρόεδρό τους […] όταν το ζητήσει η κυβέρνηση ή τα μέλη της […] όταν το ζητά η πλειοψηφία ή το ζητούν τα 2/5 των μελών της. Ουδείς άλλος έχει επομένως αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ, μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική). Σχετικώς, διευκρινίζεται ότι, στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται, πράγματι, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί το σχετικό αίτημά του δεσμευτικό για τα αρμόδια όργανα της Βουλής.

4. Για την κοινοποίηση εγγράφου, προερχόμενο από ανεξάρτητη αρχή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οπωσδήποτε, αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε ΕΔΩ τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής

 

 

 



Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%