play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων Καταδρομέων… με δύο Στρατηγούς λιγότερους

today30 Μαΐου 2023

Background


Με την απουσία δύο εμβληματικών ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ιερολοχίτη Καταδρομέα Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα και του Στρατηγού Χρήστου Φωτόπουλου τελέστηκε το πρωί σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Ιερολοχιτών και Καταδρομέων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Πέρυσι σαν σήμερα, λίγη ώρα μετά την κατάθεση του στεφάνου, αισθάνθηκε αδιαθεσία και τελικά λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή ο αείμνηστος Ιερολοχίτης Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας σε ηλικία 102 ετών.

Πριν από ένα μήνα όμως έφυγε από τη ζωή και ο Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Χρήστος Φωτόπουλος.

Τους «δυο» μνημόνευσε στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο αποδώσαμε τιμή στους ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς. Η αυτοθυσία τους αποτελεί ιερή παρακαταθήκη για τους νεότερους. Τους ευχαριστούμε, τους τιμούμε και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ισχυρή Ελλάδα. Αιώνια η μνήμη τους!» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής.

«Τα όπλα που κρατάτε στα χέρια σας είναι όπλα ιερά. Είναι τα όπλα που κρατούσαν Εκείνοι που τώρα ακούσατε τα ονόματά τους και που μόνο ο θάνατος μπόρεσε να τα πάρει από τα χέρια τους. Κρατάτε τα σφιχτά και κάν’ τε όρκο φοβερό ποτέ να μη τα ντροπιάσετε τα όπλα τα ιερά!» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στους εν ενεργεία καταδρομείς ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα κατορθώματα των καταδρομέων της ΔΕΠ στο Σουδάν, με την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στο πλαίσιο του σχεδίου “ΚΟΣΜΟΣ”: «Τους καμαρώσαμε πριν από λίγες μέρες να επιχειρούν στο εμπόλεμο Σουδάν, φέρνοντας σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους! Τους καμαρώνουμε να διαπρέπουν και να αποσπούν τον θαυμασμό των ξένων συναδέλφων τους σε διεθνείς ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις! Αυτοί ήταν και αυτοί θα παραμείνουν για πάντα οι Έλληνες Καταδρομείς! Ατρόμητοι, αθόρυβοι, τολμηροί, ταχείς στην δράση, ανυποχώρητοι και απολύτως αποφασισμένοι για την νίκη! Έτοιμοι για τα δύσκολα και ορκισμένοι να μην ντροπιάσουν ποτέ τα Όπλα τα Ιερά, ακόμα κι αν χρειαστεί να χύσουν το αίμα τους, όπως ακριβώς μας το ζήτησε ο Αρχηγός των θρυλικών ΛΟΚ Στρατηγός Ανδρέας Καλλίνσκης».

Στην ομιλία του, ο Στρατηγός Φλώρος μνημόνευσε τους δύο ιερολοχίτες που έφυγαν από τη ζωή:

«Μας λείπουν λοιπόν φέτος δύο εμβληματικοί άνδρες μας. Δύο προσωπικότητες που σφράγιζαν με την παρουσία τους κάθε χρόνο την τελετή μας εδώ στο εμβληματικό Καβούρι στο Μνημείο των Καταδρομών. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε ακριβώς από το πέταγμα στους ουρανούς απ’ εδώ ακριβώς, απ’ αυτό το σημείο του αειμνήστου Ιερολοχίτη Καταδρομέα Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα πέρυσι τέτοια σχεδόν ώρα. Πριν φύγει τον θυμάμαι, όλοι τον θυμόμαστε να στέκεται δίπλα μου για να καταθέσει το στεφάνι του. Τι ψυχή Θεέ μου! Αδάμαστη! Και τι ωραίος θάνατος αλήθεια! Εδώ στο Καβούρι, πλήρης ημερών, 102 ετών ανάμεσα σ’ αυτούς που μαζί τους πέρασε όλη του τη ζωή. Τους Λοκατζήδες και τους Ειδικοδυναμίτες αδελφούς του. Μαζί με την γυναίκα του την κυρία Ακριβή. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε. Μ’ αυτά που έκανε στη ζωή του δεν γίνεται κι αλλιώς! Αθάνατος!

»Μας λείπει όμως και ο Στρατηγός Χρήστος Φωτόπουλος, που μας άφησε πριν σχεδόν ένα μήνα. Η γνώση του, η εμπειρία του, το ήθος του, το τεράστιο χαμόγελό του, η αστείρευτη δεξαμενή ιστορικής γνώσης, το εύκολο και σίγουρο καταφύγιό μας σ’ ότι δεν ξέραμε…το γνωστό σ’ όλους μας όταν κολλάγαμε και δεν ξέραμε κάτι απ’ το παρελθόν «Ρώτα τον Φωτόπουλο», δεν θα το’ χουμε πια στη διάθεσή μας. Αυτό που θα έχουμε όμως για πάντα στη διάθεσή μας κι εμείς κι οι επόμενες γενιές θα είναι το παράδειγμά του, το παράδειγμα ενός σεμνού και ταπεινού στρατιώτη, ενός ευκλεούς και γιγάντιου Ευπατρίδη, ενός Στρατηγού με όλη την σημασία της λέξης. Κυρία Ρούλα μας λείπει ο Στρατηγός όπως και σε εσάς. Αιωνία του η μνήμη κι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπει. Θα ζει πάντα ανάμεσά μας μέσα απ’ τα κείμενά του, μέσα απ’ τα έργα του για τις πολυαγαπημένες του Ειδικές Δυνάμεις και όχι μόνο. Η Σχολή Ευελπίδων θα χρωστά για πάντα τα όσα βρήκε κι έγραψε γι’ αυτήν στο μνημειώδες τρίτομο έργο του. Αθάνατος!!

Αθάνατοι Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, πεσόντες όλοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος,

Ξέρω καλά ότι μας βλέπετε από εκεί ψηλά, μας ζυγίζετε και μας μετράτε και ξέρω ότι καμαρώνετε για την νέα Γενιά των Ελλήνων Καταδρομέων, Πεζοναυτών, Αμφίβιων Καταδρομέων, Βατραχανθρώπων και Αλεξιπτωτιστών! Να είστε σίγουροι πως δεν θα σας απογοητεύσουμε ποτέ! Θα’ μαστε πάντα εδώ έτοιμοι «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», όπως εσείς!

Μικρός κι ασήμαντος όπως όλοι μας μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας σας και στο τεράστιο εθνικό σας ανάστημα, αλλά αποφασισμένος αν χρειασθεί όπως εσείς, σας απευθύνω τα ίδια λόγια που αφιέρωσε πριν από δύο αιώνες ο Ανδρέας Κάλβος στους πεσόντες Ιερολοχίτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη:

“Ω γνήσια της Ελλάδος τέκνα, ψυχαί που επέσατε εις τον Αγώνα ανδρείως, Τάγμα εκλεκτών Ηρώων, καύχημα νέον, Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος ας μη σκορπίση το χώμα το μακάριον που σας σκεπάζει!”

Αθάνατοι!!!».

Στο ετήσιο Μνημόσυνο παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων:

  • Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.
  • Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Επιτελάρχης ΓΕΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΕπιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων ΚαταδρομέωνΠηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Τα πρόσωπα «κλειδιά» στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν

Ακόμη μία 5ετία στην εξουσία εξασφάλισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία. Ποια όμως αναμένεται να είναι τα ονόματα στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετά την επανεκλογή του Ερντογάν; Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, θα υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις στο υπουργικό συμβούλιο του Τούρκου Προέδρου, στο οποίο θα υπάρχουν πολλά νέα ονόματα. Ο Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο […]

today30 Μαΐου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%