«Το δίλημμα σήμερα είναι ένα: “Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων”. Και τέτοια αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ» υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Σημειώνει ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα «αποτυπώνονται ταυτόχρονα δύο στοιχεία: Από τη μία ένας γενικός αρνητικός συσχετισμός, που τον βλέπουμε στα υψηλά ποσοστά που διατηρεί η ΝΔ και στο πάνω από 70% που συγκεντρώνουν αθροιστικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και εφάρμοσαν τα βάρβαρα μνημόνια, αλλά και στα ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων» και «παράλληλα η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτυπώνει ένα αντίρροπο “ρεύμα” που υπάρχει και ενισχύεται στην κοινωνία, αν και ακόμα αδύναμο. Είναι το “ρεύμα” της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Ένα “ρεύμα” που δεν ψάχνει νέους σωτήρες από την κυβερνητική εναλλαγή».
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακά, αντίθετα εδράζονται σε μια διαρκή προσπάθεια οικοδόμησης αγωνιστικών δεσμών με όλον αυτόν τον κόσμο που προσβλέπει σήμερα πιο μαζικά προς το ΚΚΕ, «γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα επαναλάβει αυτή του την επιλογή και στις 25 Ιουνίου».
Επισημαίνει, επίσης, την σημασία του γεγονότος της ανάδειξης του ΚΚΕ σε τρίτη δύναμη εκεί όπου συγκεντρώνονται μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι λαϊκοί άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ, δεν το έκαναν επειδή “περνάνε καλά”, αλλά γιατί όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις ελπίδες που τους “πούλησαν με το κιλό”, τελικά τους είπαν ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Το ίδιο “σήμα” έδινε και η στάση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στα “μεγάλα” ζητήματα, ως «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία 4 χρόνια.
Σημειώνει, ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που εμπέδωσε αυτή τη λογική ψήφισε τόσο τη ΝΔ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική του «μικρότερου κακού», προσθέτοντας «εμείς τους καλούμε ξανά να εγκαταλείψουν αυτή τη λογική και στις 25 Ιουνίου, να στηρίξουν τη δική τους δύναμη, το ΚΚΕ».
Ο Δ. Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «Ισχυρή αντιπολίτευση» δεν μπορούν να ασκήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κόμματα που υπερψήφισαν το 50% και το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ αντίστοιχα, που “έβαλαν πλάτη” σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Προσθέτει ότι «ακόμα και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης – η οποία να διευκρινίσουμε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, αλλά στη μεθεπόμενη – αν πάρουμε το παράδειγμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που “σηκώνει” η ΝΔ, θα δούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει “ορθάνοικτη” την πόρτα με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα».
«Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, και από αυτό, ότι πραγματική, στρατηγική και μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι μόνο το ΚΚΕ» τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ: Ποιο συνολικά, κοινωνικό και πολιτικό «αποτύπωμα» αφήνει το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου;
Απ: Στο εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάμε ότι αποτυπώνονται ταυτόχρονα δύο στοιχεία: Από τη μία είναι ένας γενικός αρνητικός συσχετισμός, που τον βλέπουμε στα υψηλά ποσοστά που διατηρεί η ΝΔ μετά από 4 χρόνια αντιλαϊκής διακυβέρνησης, στο πάνω από 70% που συγκεντρώνουν αθροιστικά – και παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ – τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και εφάρμοσαν τα βάρβαρα μνημόνια, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων.
Παράλληλα, όμως, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με 125.000 περισσότερες ψήφους και 11 περισσότερους βουλευτές, αποτυπώνει ένα αντίρροπο “ρεύμα” που υπάρχει και ενισχύεται στην κοινωνία, αν και ακόμα αδύναμο. Είναι το “ρεύμα” της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Ένα “ρεύμα” που δεν ψάχνει νέους σωτήρες από την κυβερνητική εναλλαγή.
Περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναζητούν λύση στα προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, στη συλλογική δράση και αντιλαμβάνονται ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, κάνει πιο δυνατούς αυτούς τους αγώνες. Αυτό εκφράστηκε και πριν τις εκλογές, στις μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Εκφράστηκε σε όλους τους αγώνες της τετραετίας, αλλά και στην προεκλογική περίοδο με την αποδοχή που βρίσκει το σύνθημα του ΚΚΕ: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στο δρόμο της ανατροπής».
Ερ: Με βάση τα πυκνά και δραματικά γεγονότα της περασμένης τετραετίας και τη διαχείρισή τους από την κυβέρνηση της ΝΔ πως εξηγείτε την εκλογική της άνοδο, παρά την «φυσιολογική» φθορά που θα ανέμενε κανείς για κάθε κυβερνών κόμμα;
Απ: Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ πήρε σχεδόν το ίδιο ποσοστό που είχε το 2019. Επίσης είχε και “φθορά”, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, έχασε το 18% των ψηφοφόρων της, δηλαδή πάνω από 400.000. Κατάφερε, όμως, να τους αναπληρώσει “παίρνοντας” πολλές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα που λειτούργησαν ως «χορηγοί» της.
Όλοι αυτοί οι λαϊκοί άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ, δεν το έκαναν επειδή “περνάνε καλά”, ούτε επειδή τους αρέσει να τελειώνει ο μισθός τους στα μισά του μήνα, ούτε επειδή δεν νοιάζονται για τους νεκρούς στα Τέμπη και διάφορα άλλα που ακούγονται… Το έκαναν γιατί όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις ελπίδες που τους “πούλησαν με το κιλό”, τελικά τους είπαν ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Το ίδιο “σήμα” έδινε και η στάση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στα “μεγάλα” ζητήματα, ως «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία 4 χρόνια.
Επομένως, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, που εμπέδωσε αυτή τη λογική, ψήφισε ΝΔ με τη λογική του “μικρότερου κακού”, ελπίζοντας τουλάχιστον σε κάποιου είδους “σταθερότητα”, έστω κι αν αυτή είναι σταθερότητα σε κάτι που δεν τους ικανοποιεί. Με την ίδια λογική, φυσικά, ψήφισαν και τον ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι που το έκαναν, χωρίς πραγματικά να ελπίζουν σε ουσιαστικές αλλαγές. Εμείς τους καλούμε ξανά να εγκαταλείψουν αυτή τη λογική και στις 25 Ιουνίου, να στηρίξουν τη δική τους δύναμη, το ΚΚΕ.
Ερ: Με ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά «μετρά» το ΚΚΕ την εκλογική του ενίσχυση την 21η Μαΐου; Εκτιμάτε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις σταθερής συσπείρωσης με το κόμμα;
Απ: Ξεχωρίζουμε το γεγονός ότι το ΚΚΕ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα και ενισχυμένο συνολικά στην Αττική, εκεί που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης, με διψήφια ποσοστά στους δήμους της Β’ Πειραιά, του Δυτικού Τομέα και σε όλες τις εργατογειτονιές, ενώ είναι δεύτερο κόμμα στον Ασπρόπυργο, εκεί που συγκεντρώνονται δεκάδες βιομηχανίες και δουλεύουν χιλιάδες εργάτες. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλους δήμους της περιοχής με έντονο εργατικό στοιχείο. Σε όλες αυτές τις περιοχές, τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν αγώνες, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να οργανωθούν περισσότεροι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό το σχεδόν 20% που πήρε το ΚΚΕ στην περιοχή του νομού Φθιώτιδας όπου βρίσκονται οι οικισμοί των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που πάλεψαν όλη αυτή την τετραετία για να μείνουν στα σπίτια τους και στο εργοστάσιο και είχαν το ΚΚΕ σταθερά στο πλάι τους, οι πρωτιές και δεύτερες θέσεις σε πυρόπληκτα χωριά της Β. Εύβοιας, εκεί που οι δασεργάτες και οι ρετσινάδες πάλεψαν για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους.
Θα ήταν, βέβαια, παράλειψη να μην αναφέρουμε την πρωτιά του ΚΚΕ στον ιστορικό “κόκκινο βράχο” της Ικαρίας, με 35%.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ευκαιριακά, αντίθετα εδράζονται σε μια διαρκή προσπάθεια οικοδόμησης αγωνιστικών δεσμών με όλον αυτόν τον κόσμο που προσβλέπει σήμερα πιο μαζικά προς το ΚΚΕ, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα επαναλάβει αυτή του την επιλογή και στις 25 Ιουνίου.
Ερ: Η χώρα οδεύει προς εκλογές και έχετε πει ότι δεν είναι ούτε «δεύτερες», ούτε «επαναληπτικές», αλλά νέες. Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών αυτών κατά το ΚΚΕ;
Απ: Είναι νέες εκλογές και θα πρέπει, απέναντι και σε έναν άδικο εκλογικό νόμο, να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό μας για να διατηρήσουμε τις 26 βουλευτικές έδρες που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μάη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε.
Σήμερα δεν υπάρχει πια ούτε το δίλημμα της “σταθερής κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας”, ούτε το δίλημμα “να ψηφίσω τον έναν για να φύγει ο άλλος”. Είναι φανερό ότι θα έχουμε απέναντί μας μια σταθερά αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και την «αξιωματική συμπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεχίσουν να προσφέρουν συναίνεση στα βασικά. Επομένως μπορούν να απεγκλωβιστούν από αυτά τα διλήμματα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που ψήφισαν όλα αυτά τα κόμματα.
Το δίλημμα σήμερα είναι ένα: “Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων”. Και τέτοια αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ, πριν ακόμα ορκιστούν, βρέθηκαν χωρίς καμία αναμονή στο πλευρό ανθρώπων σε όλη τη χώρα που κινητοποιούνται για αυξήσεις μισθών, ενάντια σε πλειστηριασμούς, συνολικά ενάντια στις επιπτώσεις του κοινού προγράμματος όλων των άλλων.
Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί και το ΚΚΕ μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι με τη άρνησή τους στο σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» απαξίωσαν το εγχείρημα της απλής αναλογικής. Ενόψει των νέων εκλογών η μάχη θα αφορά και στο ποιο κόμμα θα είναι αντιπολίτευση. Μια πιο ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα κατά της «παντοδυναμίας Μητσοτάκη», λαμβάνοντας υπόψη ότι ετοιμάζεται και συνταγματική αναθεώρηση;
Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να εγκαταλείψει το αφήγημα ότι για τη συντριβή του “φταίνε όλοι οι άλλοι” εκτός από τον ίδιο, γιατί μάλλον δεν θα του βγει σε καλό ούτε και στις επόμενες εκλογές… Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα.
Όσο για την απλή αναλογική, φυσικά εξακολουθεί να είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα στα σημερινά πλαίσια, ανεξάρτητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε γνώμη… Δεν φταίει το αναλογικότερο σύστημα για το γεγονός ότι πάμε σε νέες εκλογές, αφού πολύ καλά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και με τη Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες, ανάμεσα στα κόμματα που έχουν κοινά προγράμματα. ‘Αλλωστε στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ανοιχτά ότι θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ αν δεν έχει αυτοδυναμία, όπως έχουν κάνει δυο φορές στο παρελθόν, ενώ φυσικά έχει υπάρξει και η περιβόητη “πρώτη φορά αριστερά” με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Δεν είναι ότι λείπει, λοιπόν, η “κουλτούρα συνεργασιών”. Απλώς πάνε σε νέες εκλογές γιατί θέλουν να λεηλατήσουν την ψήφο των ανθρώπων που τους γύρισαν την πλάτη.
“Ισχυρή αντιπολίτευση” δεν μπορούν να ασκήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κόμματα που υπερψήφισαν το 50% και το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ αντίστοιχα, που “έβαλαν πλάτη” σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Ακόμα και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης – η οποία να διευκρινίσουμε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, αλλά στη μεθεπόμενη – αν πάρουμε το παράδειγμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που “σηκώνει” η ΝΔ, θα δούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει “ορθάνοικτη” την πόρτα με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, και από αυτό, ότι πραγματική, στρατηγική και μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι μόνο το ΚΚΕ.