play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Πώς ερμηνεύει η Αθήνα την «επίθεση φιλίας» από την Άγκυρα

today26 Μαρτίου 2023

Background


Η γνωστή, προς το καλύτερο, αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Αθήνας Άγκυρας, κλιμακώθηκε σήμερα σε «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία, με τις ευχές που έστειλαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός της των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών αντίστοιχα, κκ Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, με αφορμή την επέτειο των 202 ετών της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι δύο επιστολές χαρακτηρίζονται ως «επίθεση φιλίας» και γιατί είναι δύο την ίδια ημέρα, αλλά και γιατί αφορούν την συγκεκριμένη επέτειο, την εξέγερση εναντίον των Τούρκων. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε αυτό το θετικό κλίμα ως παράθυρο ευκαιρίας.  Πρόκειται για μια ακόμα μια χειρονομία, έντονου συμβολισμού, που προστίθεται στην αλυσίδα των τελευταίων κινήσεων Αθήνας- Άγκυρας με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», αναφέρει η επιστολή Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στην οποία έλεγε: «Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κυβέρνηση πάντως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας.

Η επιστολή Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια για την 25η Μαρτίου

Η Τουρκία δεν έχει απομακρυνθεί από τις βασικές της θέσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία θύμισε ότι τήρησε την υπόσχεσή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον αποθέωσε στο Τwitter.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΡΤ στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχει το πεδίο των συμβολισμών και υπάρχει και το πεδίο των πράξεων. Συνεχίζονται λοιπόν οι κινήσεις στο πεδίο των συμβόλων και στο πλαίσιο της λογικής που καλεί σε αποκλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Ειδικά οι σημερινές επιστολές, είναι κινήσεις έμπλεες συμβολισμού.

Στις πράξεις όμως απαιτείται μια επιφυλακτικότητα, καθώς μόλις χθες ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τη γνωστή αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο, ανατρέποντας την πραγματικότητα με βάση τις τουρκικές θέσεις, λέγοντας ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που κάνει παραβιάσεις σε ουρανό και θάλασσα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Θα ήταν λοιπόν μάλλον έκπληξη να κάνει η Τουρκία πίσω στις πάγιες θέσεις της, όσον αφορά πχ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και στην Αθήνα αυτό που προέχει είναι το καλό κλίμα που υπάρχει να προστατευθεί και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες.Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Πολιτική

Μεταστροφή Ερντογάν στις σχέσεις με την Ελλάδα

Χειρονομία υψηλού συμβολισμού, στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θεωρείται η κίνηση του Ερντογάν να στείλει ευχετήρια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την […]

today26 Μαρτίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%