play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη διαδικασία ενημέρωσης πολιτών ζητά η ΑΔΑΕ

today19 Ιανουαρίου 2023

Background


Έγγραφο στον υπουργό δικαιοσύνης απέστειλε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τη διαδικασία, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση αιτημάτων πολιτών, που θέλουν να μάθουν αν παρακολουθούνται.

Της Άννας Κανδύλη

Στο έγγραφο αναφέρονται λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, όχι πλέον στην ΑΔΑΕ, αλλά σε Τριμελές Όργανο, αποτελούμενο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμμος αφού παραθέτει τις σχετικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία, (ποιο όργανο, με ποια πρωτόκολλα και λοιπά στην ΕΥΠ η όπου αλλού καθοριστεί) θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν, αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το έγγραφο του στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που επίσης υπογράφει το σχετικό νομοθέτημα.

Σημειώνεται ότι στον πρόσφατο νόμο στηρίχθηκε η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με βάση την οποία η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών για ενημέρωση περί παρακολούθησης τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Aναλυτικά το έγγραφο:

«Αξιότιμε Κε Υπουργέ, Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 § 7 του ν. 5002/2022 «7. Μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας γνωστοποιείται η επιβολή του περιοριστικού μέτρου στον θιγόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο αυτό διατάχθηκε. Για τη γνωστοποίηση του πρώτου εδαφίου υποβάλλεται σχετικό αίτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), το οποίο διαβιβάζεται στην Ε.Υ.Π. και τη Δ.Α.Ε.Ε.Β.. Η άρση γνωστοποιείται μετά από απόφαση τριμελούς οργάνου, το οποίο αποφασίζει εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από την Ε.Υ.Π., το όργανο αποτελείται από τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008, τον δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος καιτον Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε.. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β., το όργανο αποτελείται από τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2265/1994, τον δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος και τον Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε.. Του οργάνου προεδρεύει ο ανώτερος ιεραρχικά ή, επί ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος εισαγγελικός λειτουργός. Το όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, με τήρηση απόρρητων συνοπτικών πρακτικών και καταγραφή της γνώμης της μειοψηφίας, εφόσον υφίσταται. Αν απoφασισθεί η ενημέρωση, ο θιγόμενος ενημερώνεται για την επιβολή του περιοριστικού μέτρου και για τη διάρκειά του.

Δεν επιτρέπεται η υποβολή νέου αιτήματος πριν την πάροδο ενός (1) έτους από την υποβολή του προηγούμενου». Δεδομένου ότι από την ως άνω διατύπωση του νόμου δεν προβλέπονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής στην πράξη της διαδικασίας διαβίβασης εκ μέρους της Α.Δ.Α.Ε. του αιτήματος του θιγόμενου, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει κάποια ειδική γραμματεία στις ως άνω υπηρεσίες (Ε.Υ.Π. και Δ.Α.Ε.Ε.Β.) η οποία θα είναι αρμόδια να λαμβάνει το σχετικό αίτημα που θα διαβιβάζεται σε αυτήν από την Α.Δ.Α.Ε. Επίσης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εν γένει όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που θα  είναι απαραίτητες για την έναρξη εφαρμογής και την υλοποίηση της ως άνω διαδικασίας. Με ιδιαίτερη εκτίμηση Χρήστος Ράμμος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ»Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Πολιτική

Βουλή: Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας | ενότητες, πολιτική

Τη στάση της πλειοψηφίας στην επιστολή Ράμμου επικαλέστηκε ο Γ. Κατρούγκαλος. Του Γιώργου ΛυκουρέντζουΜε επεισοδιακό τρόπο άρχισε η  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις συνακροάσεις  στα γραφεία του ΚΚΕ το 2016, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επικαλούμενοι ως δικαιολογία την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ για άλλη υπόθεση. Η συνεδρίαση άρχισε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέτουν ζήτημα πρόσκλησης […]

today19 Ιανουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%