play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Δε θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

today22 Ιανουαρίου 2023

Background


Συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο παραχώρησε στον γνωστό δημοσιογράφο, Φαρίντ Ζακαρία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελλόριζο. Θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει» υπογράμμισε.

«Όσο συμφωνούμε στους κανόνες, που είναι το διεθνές δίκαιο για την επίλυση προβλημάτων και δεν προκαλείς αχρείαστα τους γείτονές σου, κρατάς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και δεν είναι χρήσιμο να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους».

«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει ότι, μετά τις εκλογές, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου), «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνουν κάποια στιγμή την Άνοιξη.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πώς η Ελλάδα, που ήταν η χώρα «που όλοι ανησυχούσαν ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στην Ευρώπη και το ευρώ» έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζεται από τον τον Economist  ως ένας από τους οικονομικούς νικητές στη λίστα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα ιστορία οικονομικής μεταμόρφωσης. Πήραμε τη χώρα και την οικονομία ακόμη τραυματισμένη, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας του πειράματος με τον λαϊκισμό, που τελικά επιμήκυνε τη διάρκεια της κρίσης για τέσσερα ακόμα χρόνια.

Γίναμε κυβέρνηση με μια ξεκάθαρη δέσμευση, να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εισάγοντας αυτό που εγώ θεωρώ μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, χαμηλώνοντας τους φόρους, κάνοντας τη χώρα πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές, σιγουρεύοντας ότι θα ψηφιοποιήσουμε την παλιομοδίτικη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα συμπεριφερόμαστε με υπεύθυνο τρόπο σχετικά με τις ευθύνες μας.

Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, πετύχαμε τη μεταμόρφωση της χώρας. Τη συγκρίνω με τρία χρόνια πριν, όταν ήμουν πάλι στο Νταβός, στην αρχή της θητείας μου, και είδα ενδιαφέρον αλλά και σκεπτικισμό. Τώρα έχουμε τα γεγονότα για να στηρίξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο άρρωστος της Ευρώπης, αλλά ότι πλέον έχουμε ηγετική θέση στην Ευρώπη, σε πολλούς τομείς, όσον αφορά τις καινοτόμες πολιτικές, και αυτό μας δίνει δύναμη και ενέργεια όσο προχωράμε στον κύκλο των εκλογών, για να αιτιολογήσουμε γιατί πρέπει να μας δοθεί ευκαιρία να κυβερνήσουμε για τέσσερα χρόνια ακόμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έρευνες που γίνονται για φυσικό αέριο και τόνισε ότι ταυτόχρονα δημιουργούμε αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο έτσι ώστε να παρέχουμε στις γειτονικές μας χώρες.

«Είναι δύσκολο να επενδύσουμε στην πυρηνική ενέργεια στην χώρα μας» απάντησε, σε σχετικό ερώτημα καθώς είναι και ακριβή τεχνολογία και είμαστε μια σεισμογενής χώρα.

Είπε επίσης ότι υπάρχει εξομάλυνση στις τιμές του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι έχουμε ηθική αλλά και εθνική υποχρέωση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Οι αναθεωρητικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να επεκταθούν χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Κλείνει το Μάτσου Πίτσου, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας

Οι αρχές του Περού αποφάσισαν να κλείσουν το Μάτσου Πίτσου, το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, λόγω των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Δεκέμβριο, στις οποίες 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. “Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των ‘Ινκας) και της Llaqta (Γιάκτα, ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης […]

today22 Ιανουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%