play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για debate Μητσοτάκη – Τσίπρα – Τι είπε για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή

today26 Φεβρουαρίου 2023

Background


Για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αντίθετος σε ένα debate ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή ο κ. Οικονόμου είπε ότι «διαβάζω τη δήλωσή του, όπως ακριβώς την έγραψε. Δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας. Αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή στηρίζοντας όπως είπε πάντα την κυβέρνηση της ΝΔ και την παράταξη την οποία υπηρετεί με συνέπεια 50 χρόνια θα έλεγα από κάθε πόστο. Έχω την βεβαιότητα ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μας προσπάθειας για την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σε ερώτηση για το εάν ο Πρωθυπουργός είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο debate με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντά «όχι βέβαια».

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μετά μάλιστα και τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν να έρθουν, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός το εννοεί».

Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ σε σχετική ερώτηση πόσα ακόμα υπουργικά συμβούλια θα γίνουν, απάντησε ότι αυτά γίνονται ανάλογα με την τακτικότητα των θεμάτων και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουν έως ότου διαλυθεί η Βουλή.

Για τις πολιτικές της Κυβέρνησης και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

«H διεθνής συγκυρία, όπως γνωρίζουμε, έχει γεννήσει πολλά νέα προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει οξύνει πολλά άλλα, τα οποία στο παρελθόν η προηγούμενη Κυβέρνηση έβαζε κάτω από το χαλί, τα άφηνε να χρονίζουν και να βασανίζουν τους πολίτες. Η Κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει τους πολίτες, σκύβει στα προβλήματα που τους απασχολούν και παράγει λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις, στο πλαίσιο των περιθωρίων της χρηστής διοίκησης και των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους. Γιατί για εμάς πολιτική, όπως έχουμε πει και κυρίως όπως έχουμε αποδείξει, είναι η επίλυση των προβλημάτων. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολιτική είναι η τοξικότητα, ο διχασμός, άντε και οι εύκολες υποσχέσεις» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Η αρχή μας ότι η πολιτική είναι επίλυση προβλημάτων επιβεβαιώνεται και με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ανάμεσα στα άλλα:

  • Δίνεται οριστική λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε ομηρία, με τις περιουσίες τους μετέωρες και ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση.
  • Βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα διευρύνεται το πεδίο της εφαρμογής του. Δίνεται δυνατότητα της υπαγωγής οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ζητήσει τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής. Εισάγεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της μη συναίνεσης της προτεινόμενης ρύθμισης τόσο από τους χρηματοδοτικούς φορείς, όσο και από τους οφειλέτες. Επίσης, απλοποιούνται διαδικασίες και διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης.
  • Ακόμη, παρατείνεται η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 των ακινήτων σε περιοχές, οι οποίες είχαν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
  • Παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
  • Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων από την πρώην Σοβιετική Ένωση και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.

Παρά το αδιαμφισβήτητο κοινωνικό πρόσημο αυτών των ρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι ωφελούν τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες γύρισε την πλάτη στην ψήφισή τους.

Επέμεινε στην κοινοβουλευτική απουσία που επέβαλε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νομίζει ότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία, περιφρονώντας και υποβαθμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Απέδειξε ότι, για ευτελείς κομματικές σκοπιμότητες, δεν διστάζει να γυρίζει την πλάτη περιφρονητικά στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προκλήσεις των καιρών μας. Απέδειξε ότι, μετά το διαζύγιο με τη λογική και τη θεσμικότητα, παίρνει διαζύγιο και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Απέδειξαν -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είναι μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στο διχασμό, αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά. Το ίδιο έκαναν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Όλα αυτά, και τα χθεσινά και άλλα, όλα τα πεπραγμένα τους είναι η καλύτερη ένδειξη -όχι μόνο για τη στάση, την προσβλητική και περιφρονητική, που έχουν απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας- για το τι είναι ικανοί και αποφασισμένοι να ξανακάνουν».

Διευρυμένο «Καλάθι του νοικοκυριού»

«Το «Καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε από χθες, Τετάρτη, στην 17η εβδομάδα εφαρμογής με σταθερές ή μειωμένες τις τιμές στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό και που είναι απολύτως συγκρίσιμα, αλλά και με σημαντικές προσθήκες» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε:

«Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, στο 91% των προϊόντων που είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό, οι τιμές είναι είτε σταθερές, είτε ελαφρά μειωμένες και όλο αυτό σε ένα περιβάλλον, όπου δεν έχουν υποχωρήσει οι διεθνείς κρίσεις, η βασική αιτία, δηλαδή, της εισαγόμενης ακρίβειας.

Πρώτον, από χθες το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννιά -από τις 51 έχουμε πάει στις 60- κατηγορίες, προστέθηκαν προϊόντα. Δεύτερον, μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», το οποίο θα ισχύσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα.

Τρίτον, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε από χθες πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη τη Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι. Και, επίσης, εκτιμούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, θα βρει μιμητές και σε άλλες ιχθυαγορές, έτσι ώστε να πέσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές των προϊόντων την περίοδο αυτή.

Σημειώνεται ότι με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι πάντοτε απολύτως συγκρίσιμα στα 97 (11%) η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%) παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Επισημαίνεται ότι από αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία κάθε καλαθιού ανά αλυσίδα για να το βλέπουν οι καταναλωτές και να μπορούν να συγκρίνουν σε ποιες αλυσίδες υπάρχουν μειώσεις ή συμφερότερες για τους ίδιους τιμές» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε:

«Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι το πρόβλημα της διεθνούς ακρίβειας έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά και γι’ αυτό έχουμε εισαγάγει πολλές πολιτικές, αλλά και μέτρα προκειμένου να το περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού. Εμείς, ως χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μην υπάρχει διεθνής ακρίβεια. Όποιος λέει το αντίθετο, απλούστατα ψεύδεται. Μπορούμε όμως, και έχουμε κάνει πολλά για να περιορίσουμε το πρόβλημα, δεν έχουμε ρίξει «λευκή πετσέτα». Το πρόβλημα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν το δαμάσαμε, με εύστοχα μέτρα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Το ίδιο παλεύουμε και με τα καταναλωτικά αγαθά. Το «Καλάθι του νοικοκυριού», η «Κάρτα αγορών», οι έλεγχοι στην αγορά, έχουν επιβραδύνει την άνοδο των τιμών και έχουν περιορίσει το αποτύπωμα της ακρίβειας στη ζωή των νοικοκυριών. Το πρόβλημα παραμένει, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν αγωνιζόμασταν εναντίον του, αν δεν εφαρμόζαμε τις πολιτικές που περιέγραψα. Η Κυβέρνηση δεν χάνει το στόχο της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων και ο περιορισμός, η απάλυνση των επιπτώσεών τους στην ζωή των πολιτών. Όλη μας η προσοχή, όλη μας η ενέργεια εστιάζεται εδώ και μήνες στον τομέα αυτόν.

Απόδειξη της συνεχούς προσπάθειάς μας, αλλά και της κυβερνητικής μέριμνας για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών, αλλά και του εύστοχου των μέτρων που σχεδιάζουμε αποτελεί και το γεγονός ότι χθες με την συμπλήρωση και της δεύτερης μέρας λειτουργίας της πλατφόρμας για το market pass, είχαν εγκριθεί μέχρι το βράδυ πάνω από 1,2 εκατ. αιτήσεις για την ενίσχυση μέσω του market pass. Μέτρο που υπενθυμίζω προέρχεται από τους πόρους που εξασφάλισε η Κυβέρνησή μας από την φορολόγηση υπερκερδών σε 2 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να ωφεληθούν το 85% των ελληνικών νοικοκυριών».

https://www.youtube.com/watch?v=aTnx-cTH8dQ

Επίσκεψη Antony Blinken στην Αθήνα

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και  στα βασικά συμπεράσματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και των συναντήσεών του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Πρώτα απ’ όλα αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Ξεχωριστή σημασία έχει η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και η μετεξέλιξή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας μετά την άμεση ανταπόκριση και αρωγή της χώρας μας, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για να βελτιωθούν οι διμερείς μας σχέσεις.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, η έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και Η.Π.Α.. Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο χώρες αξιοποίησαν -όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν- αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή, αλλά και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές μας αξίες, αλλά και στα συμφέροντά μας. Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας με τις Η.Π.Α. να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακά ζητήματα, στην άμυνα και στην ασφάλεια, στις ανθρωπιστικές προκλήσεις, στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών, στην ενέργεια και στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, συνολικά στους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες -όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν- συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας. Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας μας, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. για την προμήθεια αμυντικού υλικού και F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και συνολικότερα στην Ευρώπη και τη διαφοροποίηση, ανάγκη που ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος στην περιοχή μας, και το οποίο εκτός από όλα τα άλλα αναδεικνύει και τη σημασία των δικών μας προγραμμάτων για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κυβέρνησή μας, με την αξιόπιστη, αλλά και συνεκτική εξωτερική πολιτική, έχει σταθερά ενισχύσει τη διεθνή θέση της Πατρίδας μας, αναβαθμίζει το κύρος της, εμπεδώνει τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο και κατοχυρώνει το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο κ. Οικονόμου.Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Τέσσερα Leopard 2 θα στείλει στην Ουκρανία

Ο Καναδάς ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ θα στείλει και άλλα τέσσερα άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή. Οι νέες κυρώσεις αφορούν 129 πρόσωπα και 63 οντότητες. Μεταξύ αυτών είναι και οι αντιπρόεδροι της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, είπε ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τορόντο. Ο Καναδάς […]

today26 Φεβρουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%