play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Πολιτική

ΑΔΑΕ: Η απάντηση της Κατερίνας Παπανικολάου για την επιστολή Ράμμου

today27 Ιανουαρίου 2023

Background


Θα πρέπει να ρωτήσετε τους αποδέκτες της επιστολής για το περιεχόμενο της, δήλωσε η Κατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ επανέλαβε πώς πρόκειται για απόρρητο έγγραφο για το οποίο υπέβαλε αίτημα πρόσβασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά σε «έξι ονόματα υπό παρακολούθηση», καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Σχετικά με το αν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος έγραφε στην επιστολή του τα έξι ονόματα, η κ. Παπανικολάου μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε πως πρόκειται για απόρρητο έγγραφο και δεν υπάρχει προηγούμενο για το τι «είθισται».

«Εδώ έχουμε δημόσια πρόσωπα, συνδέεται με δημόσιο διακύβευμα και άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, επομένως υπάρχει στάθμιση μεταξύ της Διαφάνειας σε σχέση με την άρση απορρήτου. Οι περιπτώσεις λοιπόν που το δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί και να αρθεί το απόρρητο αφορούν την εθνική ασφάλεια ή τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα και μόνο μετά από την απόφαση της δικαστικής αρχής, είτε δηλαδή του εισαγγελέα είτε του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου. Όταν τηρούνται αυτοί αυτές οι εγγυητικές προϋποθέσεις του Συντάγματος, μιλάμε για νόμιμη άρση του απορρήτου», είπε.

Η ΑΔΑΕ ανέλαβε λοιπόν να απαντήσει σε αυτό το αίτημα και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία και για άλλα ονόματα, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανικολάου.

Γιατί η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς: «Η ΑΔΑΕ είναι Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, προσβάσιμη στους πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποβάλει αίτημα. Με πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος της Αρχής εκτίμησε ότι επειδή το ζήτημα είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, δεν πρέπει να είναι αποκλειστικός αποδέκτης ο κ. Τσίπρας. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μπορούσαν να παραλάβουν την επιστολή αλλά προφανώς δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα», είπε η κ. Πανανικολάου.

Για «άλλα πρόσωπα» που δημοσιεύματα θέλουν να είναι «υπό παρακολούθηση»: «Από τις πιο σοβαρές παθογένειες αυτής της υπόθεσης είναι οι συνεχείς διαρροές», είπε η κ. Παπανικολάου, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα για νέες έρευνες και νέα πρόσωπα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Προς διερεύνηση δεν είναι μόνο τα δημόσια πρόσωπα. Η ΑΔΑΕ έχει καθήκον για αυτεπάγγελτους ελέγχους και είναι καθήκον της«, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανικολάου.

Περί εργαλειοποίησης της, η κυρία Παπανικολάου δηλώνει ότι «πρέπει να το αναλογιστούν όσοι έχουν πρόθεση να το κάνουν» ενώ τονίζει ότι και οι πέντε Αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα ακριβώς για να λειτουργούν ανεξάρτητα, παράλληλα λογοδοτούν ενώπιον του Κοινοβουλίου και οι πράξεις τους υπόκεινται στο δικαστικό έλεγχο».

Για την λήξη θητείας τον Μάρτιο του 2022: Πράγματι υπήρξα νομική σύμβουλος αποσπασμένη από το «Συνήγορο του Πολίτη» στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και υπήρξα συνεργάτης σημαντικών ανθρώπων. Εκτός από συνεργάτης του Ράμμου, του Μπαλτά ή του Αποστολίδη, έχω υπάρξει και άλλα πράγματα και στην ηλικία που βρίσκομαι έχω δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζομαι, είπε η κ. Παπανικολάου συμπληρώνοντας:

«Πράγματι έχει λήξει η θητεία μου κι αυτό οφείλεται σε ατυχή διάταξη περί παράτασης μέχρι την αντικατάσταση ενώ προστίθεται και κακός νόμος που δίνει δυνατότητα παράτασης εάν κάποιος εξελίσσεται ιεραρχικά. Ανεξαρτησία σημαίνει θητεία με αρχή, μέση και τέλος. Δεν διεκδίκησα την παραμονή μου και είναι ευθύνη της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να με αντικαταστήσει»Πηγή

www.enikos.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Ισπανία: Άνδρας εισέβαλε με σπαθί σαμουράι σε εκκλησία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν κατά την επίθεση άνδρα οπλισμένου με σπαθί σαμουράι σε εκκλησία της νοτιοανατολικής Ισπανίας, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. ⚡ URGENT – #Espagne : Un sacristain a été tué mardi et un prêtre blessé dans une attaque à l’arme blanche dans une église d’#Algésiras, dans le sud de l’Espagne, a indiqué une source policière à l’AFP, précisant qu’un homme avait […]

today27 Ιανουαρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%