play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Τοπικά Νέα

Προχωρά η διαδικασία για την αναγνώριση της “Γαρίδας” και της “Σαρδέλας” Αμβρακικού

today4 Σεπτεμβρίου 2024

Background


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την καταχώρηση της ονομασίας “Γαρίδα Αμβρακικού” και “Σαρδέλα Αμβρακικού” στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων η οποία έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι σχετικοί φάκελλοι έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει η αναγνώριση των δύο θαλάσσιων ειδών τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία δεδομένου ότι απαιτούνται αρκετά έγγραφα, πιστοποιήσεις , αναλύσεις κλπ. ωστόσο το αποτέλεσμα θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα και θα δώσει διεξόδους στον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας που χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.

Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στην γαρίδα, την σαρδέλα και την κουτσομούρα Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου.



Πηγή

onprevezanews.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%