play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Περιφερειακά Νέα

Συνέντευξη Περιφερειάρχη για τις επισκέψεις του στα Υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης

today12 Ιανουαρίου 2023

Background


Σε ζητήματα που έθεσε σε επισκέψεις του στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών χθες Τετάρτη αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ειδικότερα:

Οι οδικοί άξονες Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά και Πρέβεζα

Οι δύο οδικοί άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά και Ιόνια οδός- Πρέβεζα ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης  στο Υπουργείο Υποδομών.

Όπως είπε  σήμερα ο Περιφερειάρχης, αυτή την εποχή,- όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν σταλεί-  πρέπει να τελειώνει η διαδικασία για να βγει η δημοπρασία του δρόμου από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά.

Το τμήμα μέχρι το Καλπάκι θα δημοπρατηθεί απευθείας, καθώς έγιναν οι απαλλοτριώσεις και έχουν καταγραφεί τα κτηματολόγια, ενώ το υπόλοιπο θα περιληφθεί στη δημοπράτηση ως προαίρεση γιατί δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Τα χρήματα- όπως διευκρίνισε- θα μπουν για το σύνολο του έργου. Με ενημέρωσαν – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ότι από το Υπουργείο περιμένουν απαντήσεις από τη Δασική Υπηρεσία και από την αρμόδια Υπηρεσία  Πολιτικής Γης της Περιφέρειας για τις δημόσιες εκτάσεις. Η απάντηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι έτοιμη και υπογράφηκε σήμερα.

Για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και συγκεκριμένα από τη γέφυρα Καμπής μέχρι και την παράκαμψη Νικοπόλεως, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να κλείσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν από τον μελετητή που έχει αναλάβει το έργο από το 2007 και στη συνέχεια να παραλάβει το φάκελο του η Περιφέρεια Ηπείρου.  «Αυτή θα είναι η απαρχή για να ασχοληθεί η Περιφέρεια με την υλοποίηση του έργου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης  αναφερόμενος  στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά, τόνισε την   αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας που πλήττεται κυρίως εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2016 και 2017.

«Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δεν συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει – και νομίζω ο Υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές-, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην «πιάτσα» και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης  απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των Υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουνε διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Υπουργό, ήταν η εκπόνηση των χαρτών βοσκής. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο Υπουργός ετοιμάζει την κατάθεση διάταξης με την οποία εντάσσονται και τα επιπλέον 9,5 εκ. στρέμματα που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κι έτσι η κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης.

«Αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα γιατί δυστυχώς επί χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνουν χάρτες βοσκής, αλλά δεν έθεταν θέμα για τις εκτάσεις που είχαν αφαιρεθεί το 2010 (τα 9,5 εκ. στρέμματα). Αυτή είναι μια δυνατή αλλαγή, γιατί θα κατοχυρωθούν κατά ένα τρόπο, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι», κατέληξε.

Σε εκκρεμότητα λόγω δασικών υπηρεσιών ολοκληρωμένοι αναδασμοί

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μη εφαρμογή του Νόμου 4685 του 2020 από την πλευρά των Δασικών Υπηρεσιών που παρατείνει τις εκκρεμότητες με αναδασμούς που έχει ήδη ολοκληρώσει η Περιφέρεια.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης με το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 τα Δασαρχεία δεν έχουν πλέον καμία αρμοδιότητα για αναδασμούς, για κληροτεμάχια που είχαν δοθεί σε ακτήμονες, σε  παλιούς αμπελώνες (όπως της Ζίτσας) , καθώς και για  κτήματα που είχαν πωληθεί με άδεια Υπουργού ή του Κρατικού Νομάρχη.

«Δυστυχώς ενώ εκδόθηκε και απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή των δασολόγων του Δημοσίου, με την οποία κρίθηκε σωστός ο Νόμος, αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ κι αυτό δημιουργεί καταστάσεις. Δεν γίνεται να εκδίδονται εγκύκλιοι από τους ίδιους ανθρώπους που προσέφυγαν στα Δικαστήρια και να είναι σε βάρος των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι στην περιοχή. Εμείς έχουμε τόσους αναδασμούς έτοιμους, κανένας όμως δεν έχει τελειώσει από πλευράς των Δασικών Υπηρεσιών. Είναι  ντροπή αυτό που γίνεται, δεν μπορεί να έχουμε ξανά κόσμο στην ύπαιθρο- διαβάζουμε ότι έμειναν πλέον μόνο παππούδες στα χωριά- όταν δεν μπορεί να κάνει χίλιες δύο δουλειές σε έναν ευλογημένο τόπο. Αυτό είναι πλήρης απαξίωση, αλλά και απαξίωση των νόμων που ψήφισε το Ελληνικό Κράτος και επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, το ΣτΕ».

Για τις παρεμβάσεις στο Λούρο

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε πως μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις επισκέφθηκε την περιοχή του ποταμού Λούρου και εντόπισε πως στα σημεία που είχαν γίνει εργασίες δεν υπήρχε πρόβλημα μετά την βροχόπτωση, όμως στα άλλα σημεία δεν υπήρχε νερό. Ο Περιφερειάρχης  σημείωσε ότι προκλήθηκε θέμα για ενέργειες Έκτακτης Ανάγκης και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι απαξιώνουν τους ανθρώπους που δουλεύουν  στις υπηρεσίες, απαξιώνουν τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές στην περιουσία τους». Υπενθύμισε  τα  προβλήματα κατά την περσινή χρονιά όταν έκλεισε για δυο – τρεις φορές το εθνικό δίκτυο  επειδή είχε πλημμυρίσει τοποτάμι.«Όταν κάποιος πάει να κάνει μια έρευνα, είτε αυτό λέγεται ΟΦΥΠΕΚΑ, είτε επιθεωρητές του Δημοσίου, πρέπει να την κάνουνε με σκέψη, ωριμότητα και όχι με επιδερμικά», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε αλληλογραφία ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου σύνδεσης Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής,

Κατά την αποκατάσταση του δρόμου – ανέφερε χαρακτηριστικά – τοποθετήθηκαν σωλήνες δύο μέτρων, όπως προβλεπόταν λόγω φορτίου από την υδραυλική μελέτη. «Αυτό εστάλη στον ΟΦΥΠΕΚΑ για να γνωματεύσει, αν και όταν πρόκειται για τάφρους πρώην ΤΟΕΒ δεν είναι αρμοδιότητα ΟΦΥΠΕΚΑ ή του υπουργείου. Μας έδωσαν πλήρη άδεια γι’ αυτό και σε λίγο καιρό μας έστειλαν νέο έγγραφο που αναιρούσε την άδεια που είχαν δώσει. Τους στείλαμε απάντηση και μετά μας ενημέρωσαν ότι ισχύει η άδεια που μας είχαν δώσει αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν επιπόλαια, δεν δουλεύουν με σκέψη. Δυστυχώς δημιουργούν καταστάσεις χωρίς καταστάσεις».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου



Πηγή

onprevezanews.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%