play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Περιφερειακά Νέα

ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου: Επερώτηση για την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα

today13 Σεπτεμβρίου 2023

Background


Επερώτηση για την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα κατέθεσαν σήμερα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» Κώστας Κωτσαντής, Γιώργος Πρέντζας και Τίνα Ζέκα.

Η επερώτηση κατατέθηκε μετά από καταγγελίες των κατοίκων της Κοινότητας Μυρσίνης της Πρέβεζας ότι στις 11 και στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, ερπυστριοφόρα μηχανήματα και φορτηγά της εταιρείας «Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ» προχώρησαν σε ανεξέλεγκτη αρπαγή αμμοχάλικου από την κοίτη του ποταμού Αρεθώνα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης όχι μόνο δεν είχε κανενός είδους ενημέρωση ή επίσημη αλληλογραφία για την αρπαγή του φυσικού πλούτου του ποταμού αλλά ότι τα βαρέως τύπου μηχανήματα, τα φορτωμένα φορτηγά και τα ερπυστριοφόρα, επιβάρυναν και σε κάποια σημεία κατέστρεψαν το οδόστρωμα του χωριού.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και εκ νέου υποψήφιος περιφέρειαρχης Γιώργος Πρέντζας, επικοινώνησε προφορικά με τον κ. Καχριμάνη και προέκυψε ότι είναι σε γνώση του το γεγονός και ότι το υλικό που αφαιρέθηκε από τον Αρέθωνα θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες του έργου της Παράκαμψης Νικόπολης, της ίδια εταιρείας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη που φορά που στο όνομα του καθαρισμού της κοίτης ενός ποταμού γίνεται παράνομη απόληψη ανεξέλεγκτων ποσοτήτων αμμοχάλικου που φυσικά δεν είναι φερτά υλικά όπως περιγράφουν οι συμβάσεις, αλλά είναι αφορολόγητες πρώτες ύλες των εργολάβων, δώρο της Περιφέρειας με τα λεφτά του λαού.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, η Περιφέρεια έχει συνάψει δύο συμβάσεις με την εταιρία για το έργο της παράκαμψης της Νικόπολης, αλλά στις 31 Αυγούστου 2023 υπέγραψε και τρίτη σύμβαση (23SYMV013331008 20223-08-31) με τίτλο «Καθαρισμός από φερτά υλικά προς αποφυγή πλημμυρών στον ποταμό Αρέθωνα μετά από κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή (παροχή υπηρεσιών)» στην οποία αναφέρεται ότι η εταιρεία «αναλαμβάνει άμεσα τον καθαρισμό από φερτά υλικά που παρασύρθηκαν και συσσωρεύτηκαν μετά από κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και πρόκλησης ζημιών σε όμορες ιδιοκτησίες». Το συνολικό τίμημα, για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, ορίζεται στο ποσό των 12.276,00 € συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. και με έκπτωση 1%.

Τη στιγμή δηλαδή που η λαϊκή απαίτηση και ανάγκη είναι για μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όχι μόνο δεν γίνονται, αλλά αξιοποιούνται για να εξασφαλίζουν στους εργολάβους ανεξέλεγκτες ποσότητες καθαρού υλικού από τα ποτάμια και πληρώνονται κιόλας!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι καλούν την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει αν:

⦁ Έχει συνταχθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική ή άλλη μελέτη για τον καθαρισμό της κοίτης του Αρέθωνα ;
⦁ Έχουν οριοθετεί με συντεταγμένες οι περιοχές παρέμβασης όπως ορίζει ο νόμος;
⦁ Έχει υπολογιστεί η ποσότητα και το είδος του υλικού που θα αφαιρεθεί;
⦁ Υπάρχει άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία και το Δήμο για την απόληψη υλικού από το έργο;
⦁ Υπήρχε άδεια για την κυκλοφορία των βαρέως τύπου μηχανημάτων στο οδικό δίκτυο;

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα κινηθούν με αναφορές προς τις αρμόδιες αρχές.

12 Σεπτεμβρίου 2023Πηγή

onprevezanews.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Η Αυστρία θα αγοράσει από τη Γερμανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T

Η κυβέρνηση της Αυστρίας σκοπεύει να αγοράσει οκτώ συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς Iris-T από τη Γερμανία, οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα European Sky Shield («Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού»), δήλωσε χθες Τρίτη η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Κλαούντια Τάνερ. Η απόκτηση των εκτοξευτήρων και των πυραύλων και η εκπαίδευση των μελών του αυστριακού στρατού που θα χειρίζονται τις συστοιχίες αυτές θα γίνει από τις γερμανικές ένοπλες […]

today13 Σεπτεμβρίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%