play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Preveza Άκουσε Νιώσε Σιγοτραγούδα

Περιφερειακά Νέα

Αποστολή Ιωάννινα – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να κάνουμε την Ήπειρο από ουραγό πραγματικό πρωταγωνιστή» (Pics)

today6 Απριλίου 2023

Background


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για το 2030, στοχεύει να αναδείξει την περιοχή «σε πραγματικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος, που εκπονήθηκε από κοινού με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και προσέθεσε πως «το πρόγραμμα εδράζεται σε τέσσερις άξονες: τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την αναπτυξιακή βελτίωση των συνδέσεων και της ασφάλειας των μετακινήσεων, την υλοποίηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για τον οδικό χάρτη προς την ανάπτυξη, ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιγράφει το δρόμο, «προκειμένου να κάνουμε την Ήπειρο από ουραγό που ήταν στην ανάπτυξη και μια σειρά άλλους δείκτες, πραγματικό πρωταγωνιστή».

Είναι η 9η παρουσίαση περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου που γίνεται, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «όλα έχουν ένα κοινό, συνιστούν ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο έχει εξασφαλισμένους πόρους, συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης».

«Και αυτό νομίζω διαχωρίζει την προσπάθεια που έχουμε κάνει από άλλες απόπειρες εκπόνησης περιφερειακών σχεδίων στο παρελθόν», επισήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι απόπειρες αυτές γινόταν για «επικοινωνιακούς» και όχι ουσιαστικούς λόγους.

«Το σχέδιο δεσμεύει όλους – κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση – να είμαστε συνεπείς, να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν  έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οδικές παρεμβάσεις προς χωριά, και άλλες δράσεις που υπέδειξε η Περιφέρεια», τόνισε.

«Τρεις οδικοί άξονες βγάζουν την Ήπειρο από την απομόνωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε έργα που έχουν ξεχωριστή σημασία. Αναφερόμενος στις οδικές υποδομές, ανέφερε πως η Ήπειρος είναι η μεγάλη ωφελημένη από τρεις οδικούς άξονες, που «την βγάζουν από την απομόνωση».

«Την Εγνατία, ένα δρόμο που έρχεται από το παρελθόν, ήταν ένα όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την Ιόνια Οδό και τον Ε65, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό δρόμο για την Ήπειρο, την Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, αλλά και την Αττική.

»Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τον δρόμο Ιωάννινα-Κακκαβιά», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την τεράστια αναπτυξιακή του σημασία – η διαδικασία για την παραχώρηση του λιμανιού έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, υπάρχει ανάδοχος και απομένει μόνο η τυπική κύρωση της σύμβασης.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, «όταν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι, συζητάμε ουσιαστικά για μία μακροχρόνια μίσθωση, το λιμάνι και οι υποδομές εξακολουθούν να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, έρχεται ένας ιδιώτης το μισθώνει για 40 χρόνια, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επενδύσεων, οι οποίες θα έρθουν να πατήσουν πάνω στις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ήδη έχουμε κάνει.

»Ταυτόχρονα, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Δήμο, παραχωρούμε και χρήσεις που δεν έχουν να κάνουν με τις αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία, ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να ξεδιπλώσει πλήρως την αναπτυξιακή του δυναμική».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας που έχουν γίνει στην περιοχή των Ιωαννίνων, λειτουργώντας ως αναπτυξιακός πυλώνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Ποιος θα το περίμενε ότι ξένες εταιρείες τεχνολογίας θα έρχονταν στα Γιάννενα, ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσονται με έδρα τα Γιάννενα. Δεν θέλουν να φύγουν από τα Γιάννενα. Γιατί είναι στα Γιάννενα; Όχι μόνο γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη, που μπορεί κανείς να φεύγει το απόγευμα και να πηγαίνει στο βουνό ή να περνάει τα Σαββατοκύριακά του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνεται πολύ από την πόλη.

»Γιατί υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και αυτό το ανθρώπινο δυναμικό το προσφέρει το Πανεπιστήμιο σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Άρα, η σύνδεση της δουλειάς που γίνεται στο Πανεπιστήμιο με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής είναι μια κρίσιμη πρόκληση για την επόμενη μέρα».

«Να μας αξιολογήσουν οι πολίτες – Να συγκρίνουν το έργο μας με την προηγούμενη τετραετία»

«Θα ήθελα πραγματικά οι πολίτες της Ηπείρου να αξιολογήσουν αντικειμενικά αυτά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα, να δουν όλο το έργο το οποίο έχει γίνει αυτή την τετραετία – και πράγματι είναι πάρα πολύ πυκνό και το είδατε σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής που ακούσατε σήμερα. Να συγκρίνουν το έργο αυτό το οποίο έγινε με το τι έγινε την προηγούμενη τετραετία», κάλεσε τους πολίτες ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Δεν μιλάω για τις εθνικές πολιτικές, μιλάω γι’ αυτά τα οποία έγιναν εδώ, στην Ήπειρο. Και να συγκρίνουν, επίσης, ποιος τελικά έχει σχέδιο για το μέλλον. Δεν αναφέρομαι σε αφηρημένες ιδέες που περιορίζονται σε κάποια τσιτάτα, τα οποία μερικές φορές, τις περισσότερες φορές, παραπληροφορούν τους πολίτες.

»Ποιος έχει πραγματικό σχέδιο, ποιος έχει όραμα και ποιος έχει και το πάθος που χρειάζεται – τολμώ να πω – για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.

»Πιστεύω βαθιά στην περιφερειακή ανάπτυξη, πιστεύω ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε κάθε παιδί στην πατρίδα μας, ασχέτως αν γεννιέται σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής περιφέρειας, να μπορεί να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και το ίδιο δικαίωμα στην ατομική προκοπή, για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον πιο χαμογελαστά», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.Πηγή

onprevezanews.gr

Written by: ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Previous post

Κόσμος

Ιταλία: Δύσκολες ώρες για τον Μπερλουσκόνι

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισήχθη ξανά σήμερα στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, από το οποίο είχε πάρει εξιτήριο στις 30 Μαρτίου, και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, εισήχθη στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου με έντονη δύσπνοια, λόγω προβλημάτων στο καρδιακό και αναπνευστικό σύστημα. Πηγή που πρόσκειται στον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα […]

today6 Απριλίου 2023


logo-realfm-partner
emedia-logo250-150x150

Μέλος emedia 13701

0%